Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Євросоюз виховає у Кучмі демократа

Четвер, 4 липня 2002, 22:07
Саміт "Україна-ЄС" у Копенгагені став важливим кроком на шляху подальшого розвитку більш тісних взаємин і співпраці між Європейським Союзом і Україною, заснованих на спільних цінностях.

Про це говориться в спільній заяві президента України Леоніда Кучми, президента Європейської Ради Андерса Фога Расмуссена, генерального секретаря Ради ЄС Хав'єра Солани і президента Єврокомісії Романо Проді.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", сторони, зокрема, підтвердили спільне бажання зміцнювати подальше стратегічне партнерство, направлене на зміцнення стабільності і процвітання в Європі, а також на посилення демократії, поваги до прав людини, верховенства права і ринкової економіки.

Кучма і лідери ЄС вітали прогрес України у виконанні стандартів і вимог ОБСЄ і Ради Європи, зокрема, відносно парламентських виборів 2002 року. Вони також рішуче підтримали зобов'язання української влади зміцнювати судову систему, свободу преси, права людини і цивільного суспільства і погодилися з посиленням співпраці і допомоги з боку ЄС в цих сферах.

Відзначивши позитивні зрушення в економіці України, сторони погодилися, що продовження структурної, адміністративної і судової реформ є виключно важливими для розвитку країни, і заявили про намір обговорювати шляхи поглиблення подальшої співпраці для забезпечення її стійкого економічного зростання.

Враховуючи розширення ЄС, президент України і лідери Євросоюзу підтвердили, що найкращим шляхом використання можливостей розширення для України є інтенсифікація роботи, направленої на адаптацію її законодавства, норм і стандартів до існуючих в Європейському Союзі. Вони також збираються активізувати обговорення наслідків розширення ЄС у рамках відповідних органів, створених згідно з Угодою про співпрацю і партнерство (УСП) України з ЄС, включаючи питання, що стосуються торгівлі, пересування людей, а також віз. Для того, щоб полегшити контакти між розширеним ЄС і Україною, сторони будуть співробітничати, і мають намір зробити процедуру перетину кордону громадянами України і країн-членів ЄС якомога простішим і ефективнішим.

У заяві також зазначається необхідність розвитку стратегічного партнерства між Україною і ЄС, заснованого на виконанні положень УСП. Представники ЄС ще раз підтвердили, що вітають європейські прагнення України, відзначивши послання президента України "Європейський вибір" з усіма його наслідками для подальшого розвитку відносин між Україною і ЄС, а також відповідну резолюцію Верховної Ради. Кучма також підкреслив бажання України підняти її партнерство з ЄС на якісно новий рівень.

Сторони погодилися, що швидкий вступ України у Світову організацію торгівлі на комерційно обгрунтованих умовах входить в їх спільні інтереси. Тому протягом найближчих місяців вони будуть прагнути завершити двосторонні переговори про спільний доступ до ринків. У той же час Україна буде продовжувати роботу над приведенням свого законодавства у відповідність з нормами СОТ, а ЄС буде допомагати їй в цьому. У заяві зазначається, що повна імплементація відповідних положень УСП і вступ до СОТ стануть основою для створення згодом зони вільної торгівлі, як це передбачене в угоді.

Як відзначається в заяві, ЄС аналізує всю інформацію, яка створює підвалини для визнання повного ринкового статусу економіки з метою визначення того, чи досягнуті Україною критерії, які дозволили б якомога швидше ухвалити відповідне рішення.

Сторони також закликали експертів якнайшвидше погодити умови надання кредитів Євроатому і ЄБРР на добудову двох реакторів на Хмельницькій і Рівненській АЕС. ЄС підтвердив свої зобов'язання допомагати Україні в розв'язанні питань ядерної безпеки і подоланні соціальних наслідків закриття Чорнобильської АЕС. Сторони домовилися прикласти зусилля для ефективного використання фонду "Укриття" і реалізації проекту SIP.

Сторони також вітали прогрес в підготовці Угоди між Україною і ЄС про співпрацю в сфері мирного використання ядерної енергетики, створення трьох робочих груп України-ЄС у сфері енергетики (по енергетичній стратегії, енергоефективності і транзиту газу).

У заяві також підкреслена необхідність подальшої співпраці у сфері безпеки і надійності транзиту енергоносіїв.

Кучма і лідери ЄС висловили сподівання на проведення у Києві в 2003 році Панєвропейської конференції міністрів екології в контексті імплементації Кіотського протоколу.

Сторони відзначили також прогрес і перспективи співпраці між Україною і ЄС у сферах юстиції, внутрішніх справ, транспорту, висловили надію на успіх переговорів з угоди про реадмісії і закликали всі країни регіону укласти такі договори між собою.

Україна і ЄС також висловили загальну позицію на необхідність мирного вирішення ряду конфліктів у світі, зокрема на Близькому Сході, в Придністров'ї, висловили стурбованість у зв'язку із загрозою поширення зброї масового знищення

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування