У Копенгагені дізналися секрет любові України до ЄврАзЕС і ЄС

Четвер, 4 липня 2002, 22:55
Президент України Леонід Кучма заявляє, що Україна, висловлюючи намір співробітничати з Євразійським економічним співтовариством, не приймала на себе жодних зобов'язань.

"Україна не є членом ЄврАзЕС, вона спостерігач в союзі. Жодних зобов'язань ми на себе не брали", - сказав президент, відповідаючи на питання журналістів на прес-конференції в четвер в Копенгагені після самміту "Україна-ЄС".

Він підкреслив, що Україна "прагне в Європейський Союз", зазначивши, що "переважна більшість європейських країн бере участь в багатьох союзах".

Там же в Копенгагені Леонід Кучма заявив, що Україна і Європейський Союз в своїй співпраці вийшли за рамки Угоди про партнерство і співпрацю (УПС). На його думку, необхідно знаходити нові форми цієї співпраці.

"Ми запропонували Європейському Союзу предметно розглянути підсумки виконання положень угоди про партнерство і співпрацю і подальші спільні дії" по підсумках виконання УПС, заявив він.

"Ми домовилися інтенсифікувати роботу з визначення напрямів співпраці", - сказав український лідер.

Відповідаючи на уточнююче питання журналістів про нові форми співпраці України і ЄС, Кучма зазначив, що це "передусім, вступ до СОТ, визначення України країною з ринковою економікою, асоційоване членство, а також досягнення критеріїв, які дають можливість Україні почати переговорний процес (про вступ до ЄС)".

***

Кучма також заявив в Копенгагені, що Україна і Європейський Союз в ході самміту в погодилися активізувати зусилля по забезпеченню постачання енергоносіїв в Європу.

У зв'язку з цим він зазначив, що заява президентів України і Росії і федерального канцлера ФРН, яка передбачає створення міжнародного консорціуму для використання українських магістральних газопроводів і безперебійного постачання газу в Європу, "отримала підтримку Європейського Союзу".

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування