"Газпром" відмовляється приймати єврооблігації "Нафтогазу"

П'ятниця, 5 липня 2002, 11:33
Проблема можливо буде вирішена у серпні

НАК "Нафтогаз України" і РАО "Газпром" домовились взяти до відома ухвалення юридичної фірми про статус українських єврооблігацій, випущених у рахунок погашення боргу перед "Газпромом", повідомив перший віце-прем'єр-міністр України Олег Дубина. За його словами, до 22 липня (коли у Москві відбудеться чергова зустріч з російським віце-прем'єром Віктором Христенком), сторони визначать юридичну компанію, яка проведе оцінку статусу випущених НАКом облігацій.

Перший віце-прем'єр пояснив, що "зараз "Нафтогаз" і "Газпром" обслуговують різні юридичні компанії, які, захищаючи своїх клієнтів, не можуть знайти вихід із ситуації, що зайшла у глухий кут". Срава у тім, що у цих компаній поки що немає спільної думки щодо того, чи є випущені "Нафтогазом" облігації достатньо ліквідними. У результаті, "Газпром" поки що не має наміру їх приймати.

21 червня, під час 7-го засідання українсько-російської змішаної міждержавної комісії із співробітництва у Харкові, прем'єр-міністр Росії Михайло Касьянов повідомив, що, на думку експертів "Газпрому", облігації "Нафтогазу України" не можуть бути класифіковані міжнародним статусом "А". Тому РАО "Газпром" наполягає на посиленні гарантійних вимог до облігацій.

Як відомо, для погашення заборгованості за використаний російський газ НАК "Нафтогаз України" випустив облігації на суму $1401,4 млн. У відповідності з міжурядовою угодою, Росія погодилась реструктурувати борг на 12 років із трирічним пільговим періодом і відсотковою ставкою Libor+0,5% річних.

Наприкінці березня цього року облігації були взяті на зберігання до Bank of New York, а також зареєстровані Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку України. Проте, згодом "Газпром" зіштовхнувся з необхідністю сплати $700 млн. податкових зобов'язань. У результаті, російська сторона покищо не надає своїх реквізитів, що не дозволяє "Нафтогазу" перерахувати облігації на рахунок "Газпрому".

Експерти, вважають, що претензії, які висуває російська сторона до облігацій "Нафтогазу України" є лише приводами, оскільки офіційних причин для невиконання підписаної угоди у Росії нема. Однією із причин відмови "Газпрому" приймати облігації є податкові зобов'язання, розмір яких, згідно з російським законодавством, складає близько половини суми реструктурованої заборгованості (майже $700 млн. при заборгованості $1401,4 млн.).

Тим часом, узгодження ОАО "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" умов погашення українського боргу за використаний російський газ у формі державних облігацій продовжується. За словами заступника голови правління "Газпрому" Бориса Юрлова, сторони домовились надати свої подальші пропозиції з цього питання до серпня поточного року.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування