Вірити владі - себе не поважати?

Понеділок, 8 липня 2002, 16:03
Добігає кінця черговий політичний сезон, і соціологи в черговий раз підбивають його підсумки. Минулі вибори, два місяці роботи Верховної Ради, рік роботи уряду Анатолія Кінаха, скандали з "Кольчугою", природно, що не могли не лишити сліду в душах (серцях, головах) наших співгромадян. Підсумок - Ющенку вірять 35% українців - в п'ять разів більше, ніж Кучмі, якого в третій раз президентом хочуть бачити ледве 2 особи зі ста. Ще одна тенденція - зростаючий як на дріжджах рейтинг довіри Тимошенко. Це - результати дослідження, проведеного Всеукраїнським центром соціологічних і політологічних досліджень "Соціополіс".

Нова Верховна Рада

З часу березневих виборів минуло три місяці. Офіційні результати відомі. І хоч деякі політичні партії і блоки заявляли про фальсифікації і необхідність перерахувати голоси виборців, зрештою, всі погодилися з цифрами Центрвиборчкому. "Соціополіс", в свою чергу, вирішив кинути ретроспективний погляд на події 31 березня. Як виявилося, практично кожний чотирнадцятий респондент фактично не пам'ятає, за кого він голосував у той день.

Майже 29,7% стверджують, що віддали свої голоси за блок Віктора Ющенка. У комуністів три місяці потому - 19,4%. На третьому місці сюрприз. Як і на загальнонаціональних виборах третій кращий результат у блоку "За Єдину Україну", однак, із зовсім іншим результатом - 14,4%. Потім йде блок Юлії Тимошенко - 8,1%. На п'ятому місці СДПУ (О) з 6,6%. Замикає групу тих, що перевалили за 4% бар'єр, СПУ з 4,4% голосів. Цікаво, що і в цьому дослідженні черговий раз спрацював "феномен соціалістів" - або їх прихильники з сільської місцевості не потрапляють до вибірки дослідження, або вони неохоче визнають симпатії до СПУ.

"Ху із ху" Верховної Ради після створення опозиційної "четвірки" і до епохального розпаду "Єди" було досить очевидним. Однак після 20 червня, коли "мавр" наказав довго жити, в парламенті з'явилося досить багато "новоутворень". Соціологи спробували з'ясувати, якою бачать політичну структуру зміненої Ради громадяни країни - ті самі люди, чиї інтереси володарі мандатів повинні захищати.

Найопозиційнішими, з точки зору народу, є: фракція блоку Юлії Тимошенко (43%), фракція Компартії (37%), фракція Ющенка (26%) та СПУ (24%). Тут варто звернути увагу на те, що хоча фракція "Нашої України" і виглядає більш опозиційною, ніж соціалісти, все ж кожен 10 з опитаних упевнений, що "нашоукраїнці" - люди президента.

Найбільш пропрезидентською силою парламенту покищо залишається "Єда" з 47% - "розкручений" бренд навіть після фактичного розвалу фракції посідає міцне місце у свідомості українців. Хоча все ж таки три проценти упевнені, що "Єдина Україна" - це опозиція. На другому місці серед провладних утворень - об'єднані есдеки (такими їх вважають 20%).

Чотири старі-нові фракції НДП, "Аграрники України", "Регіони України" та ППУ-ТУ до стану соратників гаранта відносять від 11 до 15% опитаних. Про новоутворені депутатські групи взагалі мало хто що знає - 4-6% ставлять їх в розряд пропрезидентських, 1-2% - опозиційних. А загалом, досить велика група респондентів, близько 40%, мали ускладнення з класифікацією парламентських фракцій.

Не можна сказати, що той факт, що головне парламентське крісло дісталося Володимиру Литвину, сподобався вітчизняному виборцю. Підтримують його обрання спікером 24% опитаних, проти - 34%. Однак, насправді, більшості - 42% - байдуже.

Криза влади, якої немає

В кінці червня – на початку липня лідером суспільної недовіри може впевнено вважатися президент України та його адміністрація - повністю їм не довіряють 53% респондентів (довіряє - лише 7%). Якби йшлося не про Україну, можна було говорити, що в країні розгорілася криза влади…

На другому місці за рівнем недовіри - міліція (так вважає рівно половина опитаних). Правда, довіряють їй більше, ніж президенту - 11%. Істотно не довіряють громадяни України і своїм судам (47%), Верховній Раді (46%), Кабміну (43%), місцевій владі (адміністраціям і радам - 37-36%). Майже третина не вірить СБУ - при тому, що майже 20% не знають, як ставитися до цього органу.

Найбільшою довірою, як і раніше, користується церква та духовництво (їм довіряють 40% опитаних). Далі зі значним відривом йдуть Збройні сили (у яких баланс довіри-недовіри дорівнює нулю - по 27% респондентів ставляться до військових і так, і сяк).

Серед політиків найбільшу довіру викликає, втім як завжди, Віктор Ющенко. На сьогодні про його існування знають 82% громадян країни, 34,9% з яких йому довіряють. На другому місці - найвідоміша жінка України Юлія Тимошенко, яка випередила вічного "другого" Петра Симоненка. Її знають три четвертих респондентів, а довіряють - 16,5%.

Головного комуніста країни знають 69%, довіряють - 15,4%. На четвертому місці по рівню довіри - Олександр Мороз. При тому, що його знають 67% опитаних, довіру до нього мають 12%. Замикає п'ятірку лідерів - Анатолій Кінах. Його знають 62%, а довіряють - 10%. Багато це чи мало для діючого прем'єра?

Володимира Литвина та Віктора Медведчука, що, так би мовити, помінялися місцями, знають 55% і 63% громадян відповідно. Першому довіряють 6,6% (і це - непоганий результат, якщо порівнювати з "довиборчими" даними), другому - 9,6%.

Президентський Топ-10

Крім того, соціологи спробували сформувати таку собі "кращу десятку" потенційних переможців у президентській гонці 2004 року, що їх найчастіше називали респонденти. У ній можна знайти вельми несподівані кандидатури - наприклад, навіть екс-президента Леоніда Кравчука. А президентський потенціал Леоніда Кучми, за цією десяткою, - в 2,5% менший, ніж у Юлії Тимошенко.

1. Віктор Ющенко 27,3%
2. Петро Симоненко 6,5%
3. Юлія Тимошенко 4,9%
4. Віктор Медведчук 4,6%
5. Володимир Литвин 3,4%
6. Анатолій Кінах 2,5%
7. Олександр Мороз 2,4%
8. Леонід Кучма 1,8%
9. Наталія Вітренко 1%
10. Леонід Кравчук 0,3%

Однак, якби президентські вибори відбулися в найближчу неділю, а виборці вибирали тільки із запропонованих кандидатур, то кращі кандидати в президенти виглядали б трохи інакше.

1. Віктор Ющенко 26,5%
2. Петро Симоненко 11,7%
3. Юлія Тимошенко 6%
4. Віктор Медведчук 5,2%
5. Олександр Мороз 4%
6. Володимир Литвин 2,9%
7. Анатолій Кінах 2,7%
8. Наталія Вітренко 2,5%

Не вибрали "свого" кандидата або вагалися з відповіддю більше третини респондентів.

Дослідження "Соціополіса" проводилося з 28 червня по 5 липня. Опитано 2200 респондентів у всіх областях України, Києві та Севастополі, в 133 населених пунктах.

Прочитати результати аналогічного дослідження, проведеного Центром імені Олександра Разумкова можна в "Дзеркалі тижня". Цікаво, що за результатами "разумковського" дослідження на третій позиції "президентського рейтингу" знаходиться все-таки Віктор Медведчук, що відтіснив Юлію Тимошенко на сходинку вниз. Все тільки починається.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування