Про вступ України в НАТО не йдеться - Робертсон

Вівторок, 9 липня 2002, 13:15
На данний момент "не йдеться" про приєднання України до НАТО або подачу нею заявки про приєднання до так званого Плану про отримання членства в альянсі (Membership Action Plan), заявив у вівторок у Києві генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Джордж Робертсон.

"Ми говоримо про програму роботи, мета якої - зробити наші стосунки більш інтенсивними. Ми розробили нові основи наших відносин, і ця робота повинна бути наповнена значенням, а не деклараціями", - підкреслив він на прес-конференції після закінченні засідання комісії Україна-НАТО.

Робертсон зазначив, що НАТО вітає і підтримує заявку України про стратегічний курс на євроатлантичну інтеграцію. "Але ми повинні розуміти, що мова йде про довгострокове партнерство", - сказав він.

На думку Робертсона, Україна і НАТО "повинні зосередитися на практичній розробці стосунків до проведення самміту в Празі". Генсек альянсу також висловився за необхідність продовження Україною курсу реформ, курсу на забезпечення захисту прав людини, верховенства права і свобод преси.

"У НАТО й України є багато чого, що вони можуть запропонувати один одному", - відзначив Робертсон. За його словами, НАТО "цінить ті активи, які Україна надає під час проведення миротворчих операцій, спільних навчань", і готові продовжувати надавати підтримку "оборонним реформам в Україні не тільки у збройних силах, але і в сфері безпеки".

"Нас надихають успіхи України", - заявив він, відзначивши також ефективність двосторонніх відносин у гуманітарній сфері. Як приклад Робертсон привів майбутній візит на завод до Донецька, де утилізуються протипіхотні міни.

Стосунки України і НАТО вступають "у нову, динамічну фазу", вважає генсек НАТО. "Рівень успіху цього процесу буде залежати від самої України. НАТО готове підняти рівень співпраці з Україною до тієї межі, до якої Україна бажає і може його розвивати. Я впевнений, що зараз ми знаходимося на шляху успіху", - заявив він.

У свою чергу, міністр закордонних справ України Анатолій Зленко підтвердив висловлювання Робертсона про те, що Україна і НАТО знаходяться "на початку визначення нового формату стосунків".

"Ми не можемо визначати конкретні терміни, це - довгостроковий процес", - підкреслив він, додавши, що "кожна країна повинна пройти свій шлях".
Як додав Робертсон, до цього процесу сторони "повинні підходити реалістично і з терпінням". "Це - довгостроковий проект, але на цьому шляху вже досягнуті значні успіхи", - сказав він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
14:00
Атака на харківську телевежу не вплине на доступ до ЗМІ у місті - Терехов
13:58
відеоДілки два місяці "маринували" ухилянтів у прикордонні в очікуванні трансферу до Угорщини
13:55
"Метінвест" з травня підвищить зарплати працівникам підприємств: на скільки зросте оклад
13:43
футболШевченко вірить у перспективи Судакова в чемпіонаті Італії чи Англії
13:41
Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги може бути проблемою – посол
13:40
фотоЗ Литви до України прибула партія бронетранспортерів M577
13:39
Європейські компанії шукають лазівки для продовження роботи в РФ після скасування винятків із санкцій
13:39
відео"Ціль знищено": Олещук показав роботу зенітників по ворожих "Шахедах"
13:30
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш". Про що говорили на заході "Відбудова України"
13:25
фотоРосіяни скинули авіабомбу на Костянтинівку: постраждали 5 людей в цивільному авто
Усі новини...