Бізнесменам доведеться знову боротись за виживання. З голографічними елементами

Вівторок, 9 липня 2002, 13:48
Захист голографічними елементами незабаром повинен буде наноситись на широкий перелік документів: починаючи від бухгалтерських і закінчуючи внутрішніми і закордонними паспортами громадян України, проїзними у громадському транспорті, науковими дипломами і атестатами про освіту, ліцензіями й іншими документами. Всього до переліку включено до 120 видів різних документів.

Це положення передбачено постановою Кабінету міністрів №932 від 5 липня "Про ухвалення переліку документів і груп товарів, які підлягають захисту голографічними елементами". Питання про необхідність захисту національного споживача від фальсифікатів і контрабандних товарів виникло практично одразу після набуття Україною незалежності, проте на урядовому рівні перші спроби його розв'язання почалися з кінця дев'яностих років.

У результаті, з метою підвищення рівня національної безпеки, запобігаючи розповсюдженню котрафактної продукції і підробки документів, а також з метою сприяння захисту українського ринку від неякісних товарів, 15 листопада 2000 року президент України Леонід Кучма видав указ № 1239/2000 "Про захист документів і товарів голографічними захистними елементами".

Відповідно до щойно ухваленої постанови, до переліку документів і груп товарів, які підлягають захисту голографічними елементами, включені, зокрема, водійські посвідчення, талон до посвідчення і тимчасовий талон, що надає право користуванням траспортними засобами, посвідчення про реєстрацію транспорту, тимчасовий реєстраційний талон, талон про проходження держтехогляду.

Окрім того, до нього включено посвідчення на право зберігання і носіння зброї, бланк довідки про відсутність чи наявність судимості, узгодження і формуляр на розміщення реклами, контрольні марки для маркування екземплярів аудіовізуальних творів і фонограм, векселі, акцизні марки на алкогольну та тютюнову продукцію, службові і дипломатичні паспорти.

Цим же документом ухвалений перелік груп товарів, які рекомендується захищати голографічними елементами: ліки і вироби медичного призначення; синтетичні миючі засоби, шампуні; гербіциди та інші засоби захисту рослин.

Уряд доручив держзамовникам бланків документів, що підлягають захисту голографічними елементами, провести інвентаризацію залишку бланків документів суворої звітності, які будуть захищатися голографічними елементами, а також бланків документів, вже захищених ними, за станом на 1 серпня 2002 року.

Службі безпеки України разом з центральними органами виконавчої влади і Національною академією наук доручено протягом місяця направити до уряду проект постанови Кабінету міністрів "Про порядок запровадження захисту документів і товарів голографічними елементами", підготовлений з урахуванням необхідності захисту акцизних марок на алкоголь і тютюнові вироби.

Координатор проектів Інституту конкурентного суспільства (ІКС) Ксенія Ляпіна в інтерв'ю "Контексту", відзначила, що запровадження ухваленої Кабінетом міністрів постанови матиме низку негативних наслідків. Більше того, широкий перелік товарів, які підлягають голографічному захисту, може свідчити про те, що ця постанова була ухвалена не тільки з метою захисту українського ринку від контрафактних товарів, а і пролоббійована виробниками голограм.

Всього в Україні менше п'яти підприємств, які мають ліцензію СБУ на виробництві голограм. Серед них підприємство "Голографія" і ООО НТЦ "Оптронікс". За даними спостерігачів, за підприємством "Оптронікс" стоїть колишній депутат Київради Сергій Кияниченко. Оскільки виробництво ГЗЕ є відносно дорогим, то економія можлива лише на масштабах виробництва, що і було, по суті, забезпечено шляхом ухвалення широкого переліку товарів і документів, на яких повинно використовуватись ГЗЕ, відзначають незалежні експерти.

На думку пані Ляпіної, введення голографічного захисту негативно позначиться як на виробниках, так і на споживачах, оскільки використання голограм призведе до збільшення цін товару. Від цього рішення також постраждає державний бюджет, мається на увазі зменшення надходжень з податку на прибуток і ріст адміністративних витрат. Як пояснила експерт, передбачається, що витрати на захист продукції за допомогою ГЗЕ нестиме виробник, і ці витрати будуть відноситись на собівартість товару. Тобто, буде зменшуватись прибуток, а значить і відрахування у бюджет з податку на прибуток підприємств.

Окрім того, вартість голограми, яка для акцизних марок складатиме близько 15-20 копійок, суттєво позначиться на ціні таких товарів, як цигарки і алкогольна продукція, відзначила експерт ІКС. Окрім того, сама технологія наклейок ГЗЕ вимагатиме від виробника одноразових інвестицій у розмірі декількох десятків тисяч доларів.

У той же час, введення голографічного захисту "не розв'яже проблему контрабандної продукції", вважає Ксенія Ляпіна. Таким чином, легальний виробник буде поставлений у ще більш складні умови, оскільки собівартість продукції збільшується, на той час як на "тіньових" виробниках це практично ніяк не позначиться.

За словами експерта, ще одним важливим аспектом є те, що використання ГЗЕ не змінить якість продукції, а лише збільшить її вартість. Більше того, "якщо натепер ще не викорінена практика використання фальшивих акцизних марок, а то і торгівлі взагалі без акцизних марок, то надії на те, що постанова Кабміну зможе це змінити - немає", відзначила експерт.

Таким чином, результатом введення постанови уряду будуть втрати прибутків у бізнесу і зменшення прибутків бюджету.

І якщо використання ГЗЕ на державних бланках і документах є невиправданим з тієї причини, що підробка документів зустрічається вкрай рідко, але негативного ефекту на макроекономічному рівні це не викликає. Разом з тим, використання голографічного захисту на бланках і документах масової звітності буде мати "дуже негативний ефект на макроекономічному рівні", вважає пані Ляпіна. Це стосується у першу чергу акцизних марок, сертифікатів і копій сертифікатів відповідності якості.

Необхідність використання голограм на цих документах найбільш серйозно відіб'ється на представниках малого бізнесу, яким отримати необхідні сертифікати відповідності з ГЗЕ, враховуючи адміністративні складності в оформленні цих документів, часто просто нереально. У результаті, "для малого бізнесу це загрожує або значними сумами штрафів за відсутність необхідних документів, або ж повним витісненням із легального бізнесу", відзначила експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування