Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Через вибори і корупцію Україні не місце у НАТО - політолог

Вівторок, 9 липня 2002, 16:37
Президент Українського центра економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Анатолій Гриценко вважає, що Україна могла б подати заявку на вступ до альянсу під час Празького самміту НАТО у листопаді.

Таку думку Гриценко висловив у вівторок у Києві на міжнародній конференції на вищому рівні Україна-НАТО "П'ять років особливого партнерства: досягнення і перспективи".

"Україна могла б вже у Празі покласти заявку на вступ в НАТО, і ми б розраховували, що НАТО серйозно цю заявку сприйме, сказавши, що альянс не виключає майбутнього членства України. І вже після цього разом з нашими експертами буде почата планова робота, зокрема, щодо отримання членства. Це буде не завтра, а через декілька років, але важливо мати світло у кінці тунеля", - сказав президент УЦЕПД.

Гриценко висловив думку, що в України є підстави для подачі заявки на вступ до НАТО. Такою підставою, на його думку, можна вважати довгострокову співпрацю України з НАТО, законодавче забезпечення держави, наявність у Верховній Раді "конституційної більшості, яка підтримала б це рішення".

"Як до цього ставиться населення - питання корінне", - підкреслив Гриценко. Він навів дані соцопитування, проведеного центром, згідно з яким 32% респондентів висловилися за вступ України в альянс. "Це висока стартова цифра, оскільки уряд не проводив інформаційної кампанії, і приблизно 40% населення не має інформації про НАТО ", - підкреслив експерт.

Говорячи про вимоги, що пред'являються до претендентів на членство, Гриценко зазначив, що "не всі нинішні члени НАТО відповідають цим стандартам, також як і деякі кандидати у члени НАТО. Це питання (про критерії) - політичне рішення", - підкреслив він.

На думку експерта, готовність України вступити в альянс будуть визначати не військові аспекти. "Ми повинні зрозуміти, що країна, яка проводить такі вибори, такі референдуми, і в якій така корупція, не може бути членом НАТО", - підкреслив Гриценко.

Він піддав критиці виконавчу владу в Україні. "Ми вважаємо ненормальною ситуацію, коли досі немає рішення Ради національної безпеки й оборони, не оприлюднений лист президента України Леоніда Кучми до генерального секретаря Джорджа Робертсона. Ми сподіваємося, що у ньому було зафіксоване бажання України стати членом НАТО", - відзначив експерт.

Гриценко підкреслив, що діалог про співпрацю України і НАТО проходить на "фоні розуміння необхідності спільних зусиль всіх країн у сфері загальної безпеки".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування