СЕНАТ ДАВ ДЕРЖДЕПУ США ДВА МІСЯЦІ НА З'ЯСУВАННЯ, ЧИ ПРОДАВАЛА УКРАЇНА ЗБРОЮ ІРАКУ

Четвер, 1 серпня 2002, 21:06
Верхня палата американського Конгресу схвалила рекомендацію надати Україні 155 мільйонів доларів в рамках зовнішньої допомоги США, повідомляє Радіо Свобода.

Одночасно сенатори зазначили, що якщо звіт державного департаменту США підтвердить факти продажу зброї та військових технологій України Іракові, Україна може позбутися будь-якої допомоги США.

Рекомендація Сенату зменшилась ще на 4 мільйони у порівнянні з пропозиціями комітету з асигнувань американського конгресу, який затвердив пропозицію президента Буша надати Україні 159 мільйонів доларів в рамках Акту підтримки Свободи. Минулого року американський президент пропонував надати Україні ще на 20 мільйонів більше.

Сенат, підтверджуючи, що незалежна та суверенна Україна дуже важлива для Сполучених Штатів, у своїх рекомендаціях наголошує, що вони і далі надзвичайно занепокоєні безрезультативним розслідуванням убивства журналістів Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова.

Комітет із надання зовнішньої допомоги стурбований також звітом про спроби продажу військових технології з України до Іраку. "Державний департамент США протягом 60 днів мусить зробити звіт із деталями про передачу, якщо така була, військових технологій та зброї Іраку з України. Якщо факти підтвердяться, комітет із асигнувань сенату вимагатиме від державного департаменту консультацій з метою накласти термінові та гострі заборони на подальше надання Україні допомоги з боку Сполучених Штатів", говориться в рішенні Сенату.

Гроші, які надає Америка, розподілятимуться наступним чином:

30 мільйонів доларів - на проекти пов'язані з ядерними технологіями;

14 мільйонів - на підтримку адміністративної реформи.

Решта грошей розподіляється на програми із сільського господарства, реформування економіки, програми розвитку громадського суспільства.

Зараз питання про допомогу перебуває на обговоренні в палаті представників. Потім після узгоджувальної комісії між двома палатами парламенту, остаточний документ має бути затверджений законодавцями.

Нижня палата американського Конгресу переважно виступає з набагато жорсткішою позицією. Минулого року Конгрес скоротив суму допомоги Україні майже на 50 мільйонів доларів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News