США ПОПЕРЕДИЛИ УКРАЇНУ про заборону на продаж ракет до Іраку та Ірану

П'ятниця, 2 серпня 2002, 10:56
Сполучені Штати закликали Україну посилити контроль за ракетними технологіями. Як повідомляють інформаційні аґенції, цитуючи чільного представника Держдепартаменту США, який висловився на умовах анонімності, питання про ракетні технології може вплинути на перспективи України вступу до НАТО.

Водночас він наголосив, що Сполучені Штати не мають доказів про продаж Україною військового обладнання Іраку.

Як сказав представник Держдепартаменту, Україну відвідують делегації з таких країн, як Ірак та Іран. Вони намагаються зустрітись з організаціями або підприємствами, які мають ракетні технології.

"Українці мають неймовірні технології, особливо в ракетній галузі. Ми знаємо, що існують країни з не дуже доброю репутацією, які хотіли б отримати ті технології. Україна, яка висловила намір вступити до НАТО, поводилась відкрито з приводу візитів делегацій Іраку та Ірану", - цитує представника Держдепартаменту США аґенція Рейтер.

Водночас він визнав, що влада України займає "відкриту" позицію в цьому питанні, і зараз американська сторона чекає результатів розслідування, яке пообіцяв провести президент Леонід Кучма.

Американський представник повідомив, що фахівці з США спільно з українською стороною працюють над зміцненням безпеки атомних електростанцій та інших об'єктів в Україні, де можуть бути наявні матеріали, які можна використати для виготовлення ядерної зброї.

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш включив Іран та Ірак, разом з Північною Кореєю, до так званої вісі зла, яка намагається розробити біологічну, хімічну та ядерну зброю і має зв'язки з екстремістськими угрупованнями.

Українська служба Бі-Бі-Сі, Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування