У США раптом заговорили про Україну, Ірак і зброю

П'ятниця, 2 серпня 2002, 15:11
Недбалість і безгосподарність - основні причини трагедій в Україні, і в цьому мало хто сумнівається. Питання в іншому - хто стане наступною жертвою загального системного розвалу країни. За останній рік українська армія вже забрала життя понад 150 цивільних осіб. Однак Україна володіє безліччю інших військових технологій, які при легковажному ставленні можуть завдати ще більше шкоди.

Тому недивно, що в четвер у Держдепартаменті США обговорювалося збільшення заходів безпеки щодо контролю за українськими ракетними технологіями. Проте, з журналістами у Вашингтоні говорили не тільки про ракети. Незважаючи на те, що Генпрокуратура вирішила не порушувати кримінальну справу щодо передачі Іраку радарів "Кольчуга", Держдеп, як і раніше, чекає обіцяного Кучмою розслідування та й сам готує звіт.

Тож, говорити про те, що у США немає претензій до України, щонайменше, передчасно. Претензії є, і кількість їх зростає.

У США знають про те, що в пошуках військових технологій в Україну приїжджають делегації Ірану й Іраку. І Вашингтон вже попередив Київ - те, як Україна забезпечує контроль над своїми секретними технологіями, може стати чинником, що визначить, чи буде вона запрошена в НАТО, передає Associated Press, посилаючись на високопоставленого чиновника Державного департаменту США, що погодився говорити на умовах анонімності.

До розряду секретних технологій він також відніс високоточні прилади, певні види сталі, гіроскопи, а також знання людей, що мали справу з ядерними матеріалами.

"В українців - неймовірні технології, особливо в ракетній області. Ми знаємо, що є країни з не дуже доброю репутацією, які б хотіли отримати ці технології", цитує представника Держдепу агентство Reuters та Бі-бі-сі.

За словами прес-секретаря Держдепартаменту Філіпа Рікера, сьогодні США особливо уважно ставляться до питань поширення військових технологій. "Безумовно, ми обговорювали це питання з багатьма країнами, включаючи Україну", передають його висловлювання інформаційні агентства.

Крім того, високопоставлений чиновник розповів, що зараз з Україною працюють американські чиновники, які допомагають посилити системи безпеки на 11 атомних електростанціях та інших об'єктах, що мають в своєму розпорядженні матеріали, які можуть використовуватися для створення зброї, зокрема, так званих "брудних бомб".

Ще одна сфера, яка хвилює американську сторону, - це зміцнення кордонів України з Росією і в Чорному морі. Це необхідно для того, аби запобігти нелегальним перевезенням ядерної зброї.

І ще одна промовиста теза, яку УП знайшла в матеріалі празького кореспондента радіо "Свобода", але чомусь не побачила в інших джерелах. Чільний урядовець Державного департаменту США констатував, що останніми роками "Україна стала певним чином дуже, дуже політично залежною від Росії". За його словами, президент України Леонід Кучма "став надзвичайно залежний від (президента Росії Владіміра Путіна), щоб мати політичну довіру і міжнародну, і вдома".

Не забувають в Держдепі і про військово-технологічну співпрацю України та Іраку. Як вже повідомляла УП, протягом двох місяців Державний департамент повинен підготувати детальний звіт щодо цього. За словами високопоставленого чиновника, у Сполучених Штатів немає доказів того, що Україна передавала Іраку які-небудь технології. Однак, він зазначив, що Вашингтон чекає результатів розслідування, яке президент Леонід Кучма обіцяв провести відносно діяльності організацій, що торгують з Іраком.

Як відомо, напередодні Генпрокуратура, яку б'є лихоманка розібратися з усіма резонансними справами, заявила, що не розслідуватиме карну справу по слідах публікацій щодо продажу Іраку "Кольчуг". Бо, провівши "ретельну перевірку", вона виявила, що викладена в них інформація не відповідає дійсності. Що означає заява чиновника з Держдепу, яка з'явилася вже після рішення ГПУ? Мабуть, від Києва, як мінімум, чекають зовсім іншого розслідування.

І ще. Кивки у бік Вашингтона, що, мовляв, і там ні в кого немає доказів військової співпраці України і Іраку, виглядатимуть абсолютно смішно.

P.S. У п'ятницю з'явилися повідомлення, що Іракське керівництво запрошує чиновників з ООН приїхати до Багдаду, щоб обговорити можливості поновлення роботи інспекторів зі зброї. Нагадаємо, оонівські інспектори залишили Ірак ще 1998 року, скаржачись, що місцеві власті відмовлялися співпрацювати з ними. Розмова Кучми та Валерія Малєва про продаж Іраку радарних установок "Кольчуга" відбувся влітку 2000 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування