Імідж України

Вівторок, 6 серпня 2002, 10:58
Внаслідок дворічного дослідження іміджу України, проведеного нещодавно двома компаніями - MIP і Troon Fields, - було зібрано 5 товстих томів даних. Вони показали, що Україна в очах політиків усього світу виглядає як держава, якою керує мафія, - це корумпована, ненадійна та вельми неприємна країна. Більшість респондентів асоціюють Україну з вбивством Гонгадзе та довжелезною чергою скандалів та корупції, які заплямували країну протягом останніх семи років. Єдині приємні асоціації, які викликає в них Україна, це "культура" та спортивні досягнення.

Компанія, яка замовила дослідження, "Україна-відома", оприлюднивши його результати, оголосила про те, що звернулася до уряду з проханням про виділення гранту у 20 млн. гривень, - задля поліпшення іміджу України. Вона планує здійснити це, запросивши групу в 20 або близько того журналістів, провізши їх різними регіонами країни та показавши їм кращий бік української дійсності. Такий метод дійсно може виявитися безболісним способом поліпшення іміджу в короткі терміни, але загалом, це буде абсолютно безглуздою витратою грошей. Для того, аби дійсно виправити імідж України, недостатньо напоїти та нагодувати двадцять журналістів, які у відповідь напишуть гарненькі статті про Україну.

Ось декілька рекомендацій, які могли б допомогти українським платникам податків зекономити 20 млн. гривень та радикально поліпшити імідж України.

1. Президент Леонід Кучма повинен негайно залишити посаду президента, а нові вибори мають відбудуться у терміни, встановлені парламентом. Кучма - це людина, яка найбільше несе відповідальність за те, який жахливий імідж склався в України, тому Україна не зможе його поправити, якщо президент залишиться при владі.

2. Мають бути заарештовані справжні вбивці Гонгадзе, і справу необхідно передати до суду. Ті з них, хто зараз користується депутатською недоторканністю, мають бути позбавлені імунітету. Їх імена не є державною таємницею, і кожна мисляча людина, що стежила за розвитком подій у справі Гонгадзе, їх знає, як знає їх і пан Піскун, новий Генеральний прокурор. Через якісь дивні причини, він, однак, прикидається, що нічого не знає, і наполягає на тому, щоб обрані в парламент депутати та журналісти утримувалися від спроб дізнатися істину, інакше вони самі можуть зазнати судового переслідування. Пан Піскун пообіцяв протягом шести місяців, до січня 2003 року, відправити вбивць Гонгадзе в суд. Чи дотримає він свою обіцянку, дану парламенту, що схвалив його призначення, або буде продовжувати пхати імідж України далі в зливну канаву, як чинив його попередник Потебенько?

3. Покарані мають бути повною мірою, передбаченою законом, і ті, хто несе відповідальність за незаконний продаж зброї злочинним режимам, і ті, хто украв мільйони, включаючи тих, хто нині ховається в парламенті. А саме: такі люди, як Волков - за обвинуваченнями у відмиванні грошей та інших незаконних діях; Андрій Деркач - за обвинуваченнями в причетності до незаконної торгівлі зброєю та фінансових злочинах; Ігор Бакай - за обвинуваченнями в шахрайстві та привласненні мільйонів доларів, що належать скарбниці, коли він був керівником "Нафтогазу Україна". Микола Азаров повинен опинитися в суді через зловживання своїм службовим становищем, яке являє собою вкрай незаконні дії. Михайла Потебенька треба судити за те, що він чинив перешкоди правосуддю і, можливо, брав хабарі. Необхідно провести суд над Вадимом Рабіновичем у зв'язку з обвинуваченнями в причетності до нелегального продажу зброї. Володимир Литвин повинен дати відповідь щодо своєї участі в низці важких злочинів. Олександр Ткаченко повинен з'явитися в суді за обвинуваченнями в шахрайстві. Необхідно розслідувати можливу причетність Григорія Суркіса до вбивства Джеффрі Островського в Нью-Йорку. І це короткий список. Повний список вийшов би надто довгим, щоб зараз за нього сідати. Як тільки проти цих осіб будуть висунені обвинувачення, і вони опиняться в суді, можна не сумніватися - імідж України радикально поліпшиться.

4. Армія України повинна бути підлегла цивільному контролю, поки не стало запізно. Кількість прикладів некомпетентної та злочинної поведінки військових з подальшими прикриттями їх діяльності досягло межі після збитого над Чорним морем російського літака та трагедії на львівському авіашоу. Схоже, що військовому керівництву країни не можна довірити командування, навіть якщо мова йде про їх власні кадри. Як ніхто інший, вони є основним чинником, через який Україна вважається безконтрольною країною.

5. Необхідно провести розслідування в Міністерстві закордонних справ щодо можливої злочинної діяльності, включаючи хабарництво за призначення на посади в іноземних місіях, незаконну комерційну діяльність, непрофесіоналізм деяких співробітників та загальні помилки в управлінні.

6. СБУ має перестати грати роль в місцевій правоохоронній роботі. Вона не повинна бути президентським інструментом, що збирає компромат на його політичних опонентів. Численні незаконні операції, які здійснював Леонід Деркач, будучи головою СБУ, зробили немало для того, щоб імідж України отримав той вигляд, який він має сьогодні. Схоже, що при новому керівництві ця діяльність ущухла, але все завжди може повернутися назад.

7. Українські кордони повинні стати більш доброзичливими щодо прибульців. Довгі та заплутані процедури в'їзду, нескінченні збори непотрібних папірців, і, як правило, вороже ставлення прикордонників - все це складається в шокуюче "Ласкаво просимо в Україну" для тих, хто приїздить у країну вперше. Чому Польща, Чехія, Угорщина змогли зробити пункти в'їзду в країну дружніми та гостинними, в той час як захисники українських кордонів все ще намагаються не пустити в Україну західних шпигунів, замість того, щоб зробити так, аби іноземці почували себе комфортно? Совковим керівникам українських кордонів раз і назавжди потрібно пояснити, що холодна війна скінчилася, що Україна хоче приєднатися до НАТО, і гості з Заходу - це не саботажники та таємні агенти, а ВІПи, які не хочуть платити шалені гроші за те, аби потрапити до "ВІП-зони", де з ними нарешті поводитимуться як з людьми.

Україна, кажуть, повинна "очиститися", і тоді її імідж видужає дуже швидко. На Заході є дуже багато людей, які б хотіли бачити квітучу Україну, яка б приєдналася до Союзу європейських держав. Але імідж не зміниться, якщо не провести жорсткі політичні та юридичні заходи. Немає сенсу обманювати Захід, стверджуючи, що причина поганого іміджу України криється в західній пресі, яка "вороже ставиться до України". Це нісенітниця. Ніхто не стріляє в посланця, який приніс погану звістку.

Читайте також:

Держпіар України: дитя без няньок та без ока. Частина 2

Держпіар України: дитя без няньок та без ока. Частина 1


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування