СИМОНЕНКО НАЗИВАЄ УМОВИ УЧАСТІ КОМУНІСТІВ В АНТИКУЧМІЗМІ

Вівторок, 6 серпня 2002, 12:19
Лідер Комуністичної партії Петро Симоненко остерігається потенційної можливості використання правими партіями майбутніх акцій протесту для досягнення результатів, що "суперечать не тільки задачам лівого руху, але й, насамперед, потребам українського народу".

Як відзначається в заяві Симоненка, поширеній у вівторок, лідер КПУ пропонує іншим опозиційним силам, що оголосили про участь в акціях протесту восени 2002 року, "основоположні принципи спільних дій". За словами головного комуніста, вони включають в себе:

- "тимчасове зняття з порядку денного всіх питань, які здатні привести до "розброду і хитання" в рядах учасників протесту, введення мораторію на взаємні докори і обвинувачення, в тому числі в мітинговій і лозунговій риториці, на період проведення спільних виступів;
- попередження будь-яких дій, направлених на вияв ксенофобії, націоналізму, антикомунізму, расової і релігійної нетерпимості і т.д.;
- відмова від використання акцій в інших цілях, крім відставки Кучми, формування уряду народної довіри і проведення виборів на демократичній основі;
- участь в акціях громадянського протесту з використанням узгоджених лозунгів і вимог;
- безумовне дотримання всіма опозиційними партіями і блоками (включаючи ті, які готові приєднатися до акції) досягнутих домовленостей, широке і об'єктивне інформування громадськості про підготовку і проведення протестних акцій".

Заява Симоненка викликана тим, що "заклики лідерів правої опозиції до потенційних учасників акції "Україна після Кучми" прямо пов'язані з ідеєю обрання новим президентом Віктора Ющенка".

За словами Симоненка, подібні дії суперечать досягнутим домовленостям опозиції "створити правові умови для вільної конкуренції політичних партій і ідеологій, надати народу України реальне право ВИБОРУ".

"Але сьогодні ми не маємо права допустити, щоб правлячий режим використав ідеологічні протиріччя в рядах опозиційних сил у своїх брудних і корисливих інтересах", - ідеться у заяві.

У той же час Симоненко назвав ряд своїх "принципових як політичних, так і соціально-економічних вимог, які повинні бути враховані в ході вироблення спільної програми дій на період осінніх виступів":

- "визнання головною задачею акції не тільки скинення існуючого політичного режиму, формування уряду народної довіри, але і створення умов для проведення чесних, вільних виборів на істинно демократичній основі - основі відновлення влади трудового народу;
- внесення змін до Конституції і перехід до парламентської республіки;
- прийняття нового закону про вибори на пропорційній основі - від депутатів Верховної Ради до депутатів райрад;
- зниження існуючих тарифів на комунальні послуги, плату за житло, проїзд в транспорті, зниження цін на основні продукти харчування, товари першої необхідності і приведення їх у відповідність з реальними прибутками населення;
- негайне погашення заборгованості із зарплат, пенсій та інших соціальних виплат;
- підвищення мінімальної заробітної плати до рівня прожиткового мінімуму;
- реприватизація в інтересах трудових колективів і націоналізація стратегічних галузей промисловості;
- заборона на продаж землі".

За словами Симоненка, дотримання даних вимог є "однією з визначальних умов участі комуністів і їх прихильників в акціях громадянського протесту".

"Ми розуміємо, що у правої опозиції можуть бути свої, відмінні від наших, вимоги. Комуністи готові їх розглядати", - говориться в заяві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування