Пілотів Су-27 вже можна допитувати

Середа, 7 серпня 2002, 16:19
Військовий суд Львівського гарнізону в середу постановив взяти під варту помічника керівника польотів, керівника польотів безпосередньо в зоні пілотування на авіашоу 27 липня у Львові Юрія Яцюка. Медики дозволили допитувати пілотів СУ-27.

Прокуратура підозрює Яцюка в здійсненні злочину, передбаченого ст. 416 Кримінального кодексу України (порушення правил польотів, що призвело до важких наслідків).

Суддя Олександр Яременко заявив, що такий запобіжний захід обраний тому, що Яцюка звинувачують в здійсненні тяжкого злочину, який карається позбавленням волі на термін понад 3 роки.

За словами судді, Яцюка триматимуть в СІЗО Держдепартаменту з виконання покарань.

У свою чергу Яцюк заявив журналістам, що "в нього не було досвіду в керівництві польотами Су-27 на низьких висотах під час виконання фігур вищого пілотажу", тому його не можна було призначати керівником польотів в зоні безпосереднього пілотування.

Суддя Яременко заявив журналістам, що станом на 15.00 не надходило клопотання Генпрокуратури про взяття під варту головкома Військово-повітряних сил Віктора Стрельникова, командувача 14-м авіаційним корпусом Сергія Онищенка і заступника командувача 14-го авіакорпусу Третякова.

Як повідомлялося, органи слідства підозрюють Стрельникова та Онищенка в здійсненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 425 Кримінального кодексу України - "недбале ставлення військової особи до служби, яке спричинило важкі наслідки - катастрофу літака та численні людські жертви".

Третяков і Яцюк підозрюються в "порушенні правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу та інші важкі наслідки" (ст. 416 КК). Після затримання підозрювані утримуються у військовому ізоляторі тимчасового затримання.

Медики дозволили допитувати пілотів Су-27, що розбився, Володимира Топонаря і Юрія Єгорова.

Про це в середу повідомив в середу журналістам начальник головного військового медичного управління Міноборони України Володимир Білий.

За його словами, до сьогоднішнього дня лікарі забороняли допитувати пілотів, оскільки вони не могли адекватно відповідати на поставлені питання.

Білий повідомив, що у Топонаря та Єгорова були безпечні для життя фізичні травми, однак їхній психологічний стан викликає серйозні побоювання.

У обох пілотів "серйозний реактивний стан - зміни психіки, зумовлені екстремальною ситуацією", сказав він. Зокрема, у Топонаря воно виявляється в надмірному збудженні, а у Єгорова - в депресивному стані.

Білий також повідомив, що у Топонаря медики зафіксували удар спинного мозку, у Егорова - компресійні переломи двох хребців спинного мозку. У даний момент загрози їх життя немає, фізична реабілітація Топонаря займе до двох місяців, Егорова - до п'яти. Психологічна реабілітація обох пілотів може затягнутися на набагато більший час.

Обидва льотчики знаходяться на лікуванні у Вінниці. Держкомісія з розслідування причин трагедії у Львові прийшла до попереднього висновку, що причиною падіння літака на глядачів авіашоу 27 липня стало відхилення пілотами від пілотного завдання.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...