Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Білоруські біженці віддали свою долю в руки Кучми, Кінаха і Литвина

Четвер, 8 серпня 2002, 12:02
Громадяни Республіки Білорусь Володимир Буханов, Святослав Шаповалов, Сергій Корнєв, які хочуть отримати політичний притулок в Україні, просять президента України Леоніда Кучму, голову Верховної Ради Володимира Литвина, прем'єр-міністра Анатолія Кінаха забезпечити їхню безпеку в період юридичного розгляду питання про отримання ними статусу політичних біженців в Україні.

У зверненні до засобів масової інформації вони зазначають: "Після того як, тікаючи від політичного переслідування в Білорусі, ми почали процес отримання політичного притулку в Україні і оселилися в наметовому таборі українських шахтарів на Трухановому острові річки Дніпро, виник ряд проблем".

Так, у першій заяві в ЗМІ, поширеній 6 серпня, вони повідомили про причини виїзду з Білорусі, бажання отримати політичний притулок в Україні й продовжувати опозиційну діяльність з її території. Того ж дня білоруська сторона направила в МЗС України ноту, де їх перебування в Україні назвала "нелегальним", а інтерв'ю для ЗМІ - "неправдивою інформацією" про внутрішнє соціально-політичне становище в Білорусі. Тоді ж, під час особистої зустрічі, працівники білоруського посольства у Києві пообіцяли "протидію".

Як розповіли білоруси, вже наступного дня, 7 серпня, до шахтарів, "що гостинно прийняли нас, ...прийшли певні особи, що захотіли вигнати білоруських біженців. Шахтарям дали зрозуміти, що саме через наше поселення їм (в наметовому містечку) вже відрізали подачу електроенергії. Якщо ж шахтарі дозволять білорусам жити в наметах і далі - пообіцяли вжити відчутніших заходів тиску". Троє громадян Білорусі також звертають увагу на "спробу посіяти непорозуміння між нами і шахтарями, що традиційно дотримуються лівих політичних поглядів: так, 7 серпня шахтарям "підкинули" інформацію про те, що ми направлені в їхній наметовий табір правою ультрарадикальною організацією УНА-УНСО, до якої ми не маємо жодного відношення".

Буханов, Шаповалов, Корнєв підкреслюють, що досі вони "зустрічали розуміння з боку як пересічних громадян і журналістів, так і з боку правоохоронних органів і офіційних осіб України", і сподіваються на "подальше сприяння цивілізованому розв'язанню наших проблем з боку української держави".


УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування