КОЖЕН ДЕСЯТИЙ українець готовий з опозицією вимагати відставки Кучми

Понеділок, 2 вересня 2002, 12:36
19% українців готові узяти участь у мітингах та демонстраціях протесту, участь ще 31% буде залежати "від того, за що і проти чого будуть мітинги". 40% населення не візьмуть участі в акціях у жодному разі.

Як повідомила на прес-конференції у понеділок науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна, про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного фондом і фірмою "Социс" з 6 по 19 серпня серед 2 тис. респондентів.

З ідеєю підтримати відставку президента Кучми готові вийти на вулиці 9% респондетів. За словами Бекешкіної, найбільша кількість респондентів, які заявили про це, виявилася у Дніпропетровській і Запорізькій області - приблизно 20%.

Згідно з опитуванням, велика частина населення готова вийти на вулиці з виявами протесту здебільшого через соціальні причини. Так, готові вийти на вулицю 45% опитаних у разі різкого погіршення рівня життя, 29% - якщо не буде виплачуватися зарплата, пенсії і стипендії, 27% - у разі збільшення безробіття. 20% збираються протестувати, якщо підніметься оплата за комунальні послуги і квартиру, по 13% - якщо влада ухвалить рішення, які погіршать становище респондентів, і у разі різкого погіршення екологічної ситуації за місцем проживанням.

Бекешкіна також зауважила, що при опитуваннях соціологи фіксують лише декларативну готовність вийти на вулиці, а реальна готовність до цього значно відрізняється від декларативної.

Разом з тим, тільки 4% готові вийти на вулиці, у разі ущемлення демократії, по 3%, якщо Україна приєднається до союзу Росії і Білорусії, а також, якщо влада буде переслідувати політиків, яких респондент підтримує; по 2% - якщо Україна приєднається до НАТО або якщо російська мова знайде статус другої державної мови.

Опозиційні настрої населення також демонструють інші пункти соцдослідження. 33 відсотки респондентів на виборах 31 березня до парламенту були "схильні підтримати" ті партії і блоки, які виступали проти президента Кучми.

Приблизно така ж кількість опитаних – 35 відсотків – вважають, що та партія чи блок, за який вони проголосували, повинні добиватися дострокової відставки Кучми.

В Україні більше половини населення (51%) оцінюють ситуацію в країні як напружену, ще 15% - як критичну і вибухову, 25% - як спокійну і благополучну. Незважаючи на те, що "жити важко", таку ситуацію готові терпіти 50%, проте 42% вважають, що "терпіти нинішнє становище вже неможливо". Така ж кількість опитаних вважає, що необхідно будь-якою ціною охороняти порядок, мир і злагоду.

Тільки 8% опитаних вважають, що вибори до Верховної Ради повинні відбуватися лише за партійними списками.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування