Кучма скаржиться, що грошей за закриття Чорнобиля так і не отримав

Вівторок, 3 вересня 2002, 12:03
Президент України Леонід Кучма знову нагадав світовій громадськості про невиконання обіцянок, даних Україні при закритті Чорнобильської АЕС.

"Багато обіцянок допомоги, у той час отримала Україна, однак на практиці більшість з них так і залишилися обіцянками", - сказав він у вівторок, виступаючи на пленарному засіданні всесвітнього саміту зі стійкого розвитку в Йоханнесбурзі.

Кучма зазначив, що, приймаючи "це непросте рішення (про закриття ЧАЕС)", Україна керувалася "твердим наміром" виконати свої зобов'язання перед світом, відстояти свій "вибір шляху до стійкого розвитку, захистити від ядерної загрози майбутні покоління українського народу і всього людства".

При цьому він зазначив, що Україна закрила Чорнобильську АЕС, незважаючи на енергетичну кризу у країні. Кучма нагадав ще про один "безпрецедентний крок, зроблений Україною - відмова від ядерної зброї. "Після отримання незалежності, володіючи третім за потужністю арсеналом ядерної зброї у світі, Україна добровільно відмовилася від цієї зброї, даючи приклад для наслідування", - сказав український лідер.

Він зазначив, що у сучасному світі величезні кошти витрачаються на військові цілі. "Навіть невеликий процент коштів від скорочення цих витрат, направлений на досягнення цілей стійкого розвитку, привів би до істотного поліпшення загальної ситуації", - сказав президент. "На жаль, цей приклад не знайшов відображення у діях інших країн", відзначив він.

Як повідомлялося, однією з умов закриття ЧАЕС до кінця 2000 року було зобов'язання Заходу фінансувати добудування компенсуючих потужностей і комплексу заходів по перетворенню зони ЧАЕС на екологічно безпечну систему. Останній блок Чорнобильської станції, який був в експлуатації, був зупинений 15 грудня 2000 р.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
08:26
Новий представник фон дер Ляєн відмовився від посади після критики у фаворитизмі
08:25
"З винятковим цинізмом". Як після загибелі кіборга Барса суд визнав його винним у хуліганстві
07:50
Сили оборони знешкодили 920 окупантів і знищили 9 танків за добу
07:33
Окупанти посилили атаки на Бахмутському напрямку: за добу їх було 33 − Генштаб
06:51
Цієї ночі військові знищили всі російські "Шахеди"
06:43
Палата представників США проголосувала за низку законів, щоб посилити тиск на Іран
05:30
ISW: Російські атаки можуть досягти "загрозливих успіхів" на захід від Бахмута
04:28
У Білому домі спростували спекуляції про "навмисно слабку атаку Ірану на Ізраїль"
03:37
Радбез ООН відкинув "божевільні звинувачення": відповідальність за інциденти на ЗАЕС поклали на РФ
Усі новини...