США ЗНАЮТЬ, ЩО УКРАЇНСЬКА "КОЛЬЧУГА" В ІРАЦІ

Вівторок, 3 вересня 2002, 14:08
Голова тимчасової слідчої парламентської комісії з розслідування "справи Гонгадзе" Григорій Омельченко заявляє, що спецслужби США мають підтвердження того, що в Іраці знаходяться станції радіотехнічної розвідки "Кольчуга".

У вівторок на прес-конференції у Києві Омельченко, розповідаючи про свою поїздку до США у серпні нинішнього року, повідомив, що Мін'юст США "офіційно проводить розслідування" за фактами ніби нелегального продажу Україною "Кольчуг".

Зокрема, за його словами, у цій справі вже допитані колишній майор держохорони Микола Мельниченко.

Крім того, Мін'юст США провів свою експертизу епізодів "плівок Мельниченка", на яких записані ніби розмови президента України Леоніда Кучми з колишнім главою Укрспецекспорту Валерієм Малєвим, який загинув 6 березня в автокатастрофі. Омельченко стверджує, що американська експертиза підтвердила автентичність цих епізодів.

Він також повідомив, що у вересні Держдепартамент США доповість Сенату про результати перевірки фактів можливого продажу української зброї в Ірак.

У цей же день на прес-конференції у Києві генеральний прокурор України Святослав Піскун, відповідаючи на питання журналістів, заявив, що жодних заяв і документів від Омельченка до Генпрокуратури не надходило. "Якщо надійдуть, ми їх будемо обов'язково вивчати", - сказав він.

Як повідомлялося, у світовій пресі пройшла інформація про ніби нелегальний продаж озброєнь Іраку з боку України і причетність до неї президента країни Леоніда Кучми. У квітні перед Великим Журі у суді американського міста Сан-Франциско виступив зі свідченням Мельниченко, який представив записи, ніби зроблені у кабінеті Кучми, з розмовою українського президента із загиблим в автокатастрофі генеральним директором компанії "Укрспецекспорт" Валерієм Малєвим.

У цій розмові президент ніби наказує Малєву продати Іраку за $100 млн. три установки "Кольчуга". Кучма та інші високопоставлені особи держави неодноразово заявляли, що Україна не постачала зброю до країн, відносно яких діє міжнародне ембарго.

За офіційними даними, Україна виконала лише один контракт, за яким три установки "Кольчуги" були продані до Ефіопії, а також передав одну таку установку Міністерству оборони України. У січні 2002 року, згідно з офіційними повідомленнями, Україна уклала контракт з Китаєм на продаж комплексу "Кольчуга". Умовами контракту передбачається постачання у КНР у цьому році 4 станцій, що складає один такий комплекс.

Генеральна прокуратура України відмовила у порушенні кримінальної справи за фактами ніби нелегальної торгівлі станціями радіотехнічної розвідки "Кольчугою" внаслідок відсутності складу злочину.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування