"Наша Україна" у діалозі з Кучмою перебрала ініціативу – американський експерт

Середа, 4 вересня 2002, 11:57
Відкритий лист лідера блока "Наша Україна" Віктора Ющенка до президента Кучми є "дуже важливим моментом у процесі розвитку дискусії про системну кризу в Україні".

Так вважає член Ради з міжнародної політики США Надія Дюк. "Наша Україна" показала політичну мужність і перебрала ініціативу, поставила свої принципи й описала ситуацію, яка тепер відбувається в Україні, зробила виклик владі, оголошуючи, яка є ситуація в країні тепер і, вказуючи на те, що треба зробити", - зазначила у коментарі "Радіо Свобода" Надія Дюк.

"У документі описується, як сьогоднішня влада довела до того, що є занепад довіри громадян, що влада підриває репутацію навіть свого уряду й влади своїми нелегальними діями", - сказала вона. - "І президентські сили, і опозиція, очевидно, вже давно знають, що це є справа системної кризи, а не поправлення якихось соціальних пільг для бідних людей".

На думку Надії Дюк, у документі є "один дуже цікавий пункт", де "наголошено, що для таких змін, які потрібні, щоб задіяла демократія, не потрібно зміни в Конституції України. Те, що відбувається в країні сьогодні, це не є питання про те, міняти, чи не міняти Конституцію, це є справа політичної волі, керівництва України".

На питання "Чи співпадає характеристика ситуації в Україні (викладена у листі "Нашої України" - УП) з тим, як бачать ситуацію в Україні на Заході?", Надія Дюк зазначила: "Захід і далі спостерігає за Україною, де, дійсно свободи громадян кожного місяця зменшуються".

"Дуже тяжко, що громадянин такої потужної європейської країни може голосувати за зміну системи і уряду в своїй країні, а мале вузьке коло людей може контролювати ситуацію і унеможливити, щоб громадяни України відчували, що вони живуть у такій країні, де влада відповідає їхнім вимогам і, де їм вигідно і добре жити", - сказала вона.

Надія Дюк також відзначила, що Форум демократичних сил, який запланований на 15 вересня, "має призвести до більшої й сильнішої консолідації демократичних сил". "Можливо, навіть до такого пункту, де треба буде разом із президентом і кабінетом-міністрів і з президентською адміністрацією сісти навколо величезного круглого столу, так як відбулося у Пущі у 1990 році, і домовитися, що далі треба робити в країні", - сказала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...