Омельченко закликає європейських політиків не спілкуватися з Кучмою

Середа, 4 вересня 2002, 12:43
Голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування вбивства журналістів Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова, а також нападу на Олександра Єльяшкевича Григорій Омельченко звернувся до глав міжнародних європейських організацій з проханням "дистанціюватися від президента України Леоніда Кучми, Голови Верховної Ради України Володимира Литвина".

Таке прохання міститься у листі на ім'я голови ОБСЄ Антоніо Мартінса да Круза, Генерального секретаря Ради Європи Вальтера Швіммера, Президента Парламентської Асамблеї Ради Європи Петера Шідера, Генерального секретаря Парламентської Асамблеї Ради Європи Бруно Галлера, Голів держав і урядів, парламентам країн – членів Ради Європи, США, Канади.

"Подальше спілкування лідерів цивілізованих країн світу з президентом України Леонідом Кучмою і головою Верховної Ради України Володимиром Литвином посилюватиме авторитарний кримінальний режим в Україні, принижуватиме і знищуватиме наш народ", - зазначають автори листа.

У посланні Григорій Омельченко аргументує своє прохання тим, що "за час президентства Кучми Український народ вимер майже на 4 мільйони чоловік, а держава стала, за оцінками міжнародних експертів, однією з найбільш корумпованих у світі, з низьким рівнем життя, нехтуванням людських прав і свобод". Автори листа також наводять ряд "злочинних" дій, до яких причетне керівництво країни.

"16 вересня 2002 року минає два роки, як злочинний режим на чолі з президентом України Леонідом Кучмою викрав і вбив опозиційного українського журналіста Георгія Гонгадзе", - нагадує Омельченко.

У листі повідомляється, що Тимчасова слідча комісія дослідила зібрані докази у справі (офіційні заяви, свідчення свідків та потерпілих, аудіозаписи розмов, зроблені Мельниченком, висновки експертиз, речові докази, документи) і дійшла висновку, що Кучма, Литвин, Кравченко, Леонід Деркач "є співучасниками викрадення журналіста Георгія Гонгадзе, що спричинило тяжкі наслідки". "Тобто, на думку Тимчасової слідчої комісії, вони вчинили злочин, передбачений ст.27, ч.3 ст.146 Кримінального кодексу України", - зазначено у листі.

"На нашу думку, Кучма, Литвин, Деркач, Азаров не мають морального права бути керівниками держави і державними діячами України. Їх злочинні дії несумісні із загальнолюдськими нормами моралі, демократії та прав людини. Ми розраховуємо на вашу підтримку та адекватну реакцію", закликають автори листа.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...