Повалити режим Кучми допоможе президент США?

Середа, 4 вересня 2002, 18:01
"Ті, хто причетний до вбивства Гонгадзе, а також до численних "випадкових" смертей опозиційних журналістів і політиків, не будуть знайдені доти, доки Україною керує зграя самочинців, які намагаються втримати владу будь-якою ціною". Таку позицію виклали більше сотні науковців, громадських діячів та студентів Америки й України у листі до президента США Джорджа Буша.

Автори листа "закликали" Джорджа Буша "підтримати корінну зміну режиму в Україні, яка б відкрила дорогу справжнім народним обранцям". У листі також міститься заклик пов’язати розвиток українсько-американських відносин із реальним прогресом у забезпеченні демократичних свобод в Україні.

Під листом стоять підписи таких відомих дослідників проблем демократії та політики посткомуністичних держав, як Френсіс Фукуяма, Майкл Макфол, Андерс Аслунд, Пітер Редувей, Рональд Суні та інші. До числа тих, хто підписав лист, належать також десятки науковців, студентів та громадських діячів з Гарвардського, Єльського, Стенфордського, Колумбійського та інших університетів США, Національного Університету "Києво-Могилянська Академія", Львівського Національного Університету імені Івана Франка, а також впливових дослідницьких інститутів - Фонду Карнегі та Інституту Хадсона.

"Жорстоке вбивство Георгія Гонгадзе та його наслідки пробудили сумління українського народу так, як і терористичні акти 11 вересня 2001 р. стали поштовхом до об’єднання американської нації. Однак, в той час, як організатори минулорічних терактів у Сполучених Штатaх знайдені і невпинно переслідуються, напади на права вільнодумних українців й досі не покарані", – стверджується у листі.

Лист до Буша буде офіційно переданий представникам адміністрації США 16 вересня 2002 року, в річницю зникнення та вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе. Повний текст відкритого листа можна прочитати на офіційному сайті акції: www.gongadze.org. Підписи, збір яких триватиме до завершення акції, надсилайтe за адресою: letter@gongadze.org.

Збір підписів під листом до Буша проводився у рамках акції "Реквієм-2002: Обличчям до Правди", підготовка якої триває в найбільших містах Америки та Європи. Ідея написання листа належить організаторам акції - Форуму українських студентів в Америці та Фонду Гонгадзе.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування