Міліція не стежить за опозицією, це їй тільки здалося

Четвер, 5 вересня 2002, 15:37
Міністерство внутрішніх справ України спростовує заяву деяких політиків про те, що міліція встановила стеження за представниками опозиції.

Про це йдеться у зверненні МВС до українського народу, громадських організацій, політичних партій і рухів, поширеному у четвер.

МВС називає "безпрецедентними спробами скомпроментувати міліцію перед населенням" заяви деяких політиків про ніби встановлене за представниками опозицію стеження.

"У той же час, будь-які законні дії органів внутрішніх справ щодо припинення порушень громадського порядку, перевірки діяльності певних комерційних структур, розслідування деяких правопорушень трактуються як свавілля з боку міліції і навіть виконання нею чисто політичних замовлень", - підкреслюється у заяві.

Смирнов також спростував заяву народного депутата Романа Безсмертного про встановлення МВС стеження за депутатами. Нагадавши, що Безсмертний навіть назвав номер документа - 287, яким нібито пропонувалося установити стеження, міністр повідомив, що документ під таким номером дійсно існує. Однак він, за його словами, стосується питань забезпечення охорони суспільного порядку, профілактичних і практичних заходів у зв'язку з наміченими акціями протесту.

"У цьому документі немає навіть слова про депутатів, і тим більше про стеження", - сказав міністр.

За словами Смирнова, опублікований в інтернет-виданні "Україна кримінальна" документ, який нібито пропонує регіональним підрозділам міліції збирати оперативну і компрометуючу інформацію про представників опозиції, є фальшивкою. "Нам такі думки навіть не приходили в голову. Це однозначно фальшивка", - заявив міністр.

Він підкреслив, що на опублікованому у мережі документі немає ані дати, ані підпису, однак "він складений грамотно" і міг бути справою рук колишнього або нинішнього співробітника МВС. "У нас, на жаль, теж є перевертні, що можуть виконувати замовлення певних сил", - сказав він.

Міліція нагадує, що днями лідери декількох партій і блоків заявили про намір почати "широкомасштабні акції з метою зміни існуючої влади". "Сподіваючись залучити до цих заходів якомога більше громадян, заручитися їх підтримкою у реалізації своїх політичних цілей і інтересів, вони не нехтують відвертою брехнею, інсинуаціями на адресу законної влади, у тому числі правоохоронних органів", - заявляють у МВС.

Разом з тим підкреслюючи, що за цими діями простежується "намір принизити авторитет й гідність органів внутрішніх справ, протиставити їх народу, зрештою, перешкодити виконанню ними своїх обов'язків з охорони громадського порядку у ході ініційованих "опозицією" масових акцій".

Міліція також нагадує, що законне право громадян на вільний вияв своїх політичних поглядів може реалізовуватися тільки відповідно до чинного законодавства.

"Враховуючи досвід попередніх років, звертаємо увагу на можливі негативні наслідки масових акцій для громадського порядку, безпеки людей", - говориться у заяві.

МВС закликає громадян України проявити стриманість, взаємну повагу, не порушувати громадський порядок, "не піддаватися на провокації екстремістськи налаштованих особистостей".

"У відповідь на спроби скомпрометувати міліцію, втягнути її у політичне протистояння МВС України заявляє, що органи внутрішніх справ діють і будуть діяти виключно у рамках Конституції, законів України, присяги на вірність українському народу", - говориться у заяві.

Як повідомлялося, політичний координатор блоку "Наша Україна" Роман Безсмертний заявив днями, що йому відомо про існування директиви міністра внутрішніх справ України про встановлення зовнішнього нагляду за членами блоку та їх сім'ями, а також про прослуховування їх телефонів.

Також раніше інтернет-видання "Україна кримінальна" опублікувало документ, ніби отриманий з МВС, згідно з яким регіональним підрозділам міліції наказувалося збирати інформацію, в тому числі компрометуючу, про місцевих опозиційних політиків і ЗМІ.

Інтерфакс-Україна

P.S. У свою чергу Роман Безсмертний, який поширив інформацію про стеження за членами "Нашої України", заявив, що "нічого іншого від міліцейських чиновників не очікував". "Як я і говорив, ніхто з міліцейських чинів не визнає існування цього документу, як і того факту, що за представниками "Нашої України" ведеться нагляд", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування