Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

День жалоби, свято опозиції

Четвер, 5 вересня 2002, 21:21
5 вересня, на сороковини з дня трагедії на Скнилівському летовищі, до Львова завітала вся когорта українських опозиційних лідерів, зокрема, любі для Заходу Ющенко та Тимошенко. Захід відзначився незвично низькою для таких акцій кількістю присутніх – можливо, через малу поінформованість населення. Проте вищезгаданим лідерам своєї мети приїзду до Львова досягнути вдалося.

Не важко здогадатись, в чому для кожного з них вона полягала. Ющенко ще вранці зустрівся з журналістами, де протягом години проводив лекцію на тему виходу України з кризового стану за допомогою реальних, ефективних, на думку "нашоукраїнців", кроків.

Лекція видалась доволі нудною, бо все це журналісти вже чули й знали. Розповідаючи в черговий раз, що потрібно шукати з владою форми порозуміння, лідер "Нашої України" зазначив, що чекає від Кучми радикальних демократичних дій, а якщо таких не буде, то його команда діятиме адекватно, не виключаючи й радикальних методів.

За словами Ющенка та його команди в особі лідера УНР Юрія Костенка та голови ПРП Віктора Пинзеника, було зрозуміло, що 16 вересня "Наша Україна" в акціях опозиції участі не братиме. Водночас вони натякнули на можливість долучення до акцій громадської непокори пізніше.

Пинзеник зазначив, що його партією було прийняте рішення звернутися до політради блоку стосовно участі в даних акціях. "Але 16 числа життя не закінчується", - наголосив лідер ПРПістів. Цю ж думку продовжив Віктор Андрійович: "16 вересня – лише початок, ми говоримо про методи посилення". Також Ющенко зазначив, що великою помилкою буде, якщо в "Акції 16 вересня" опозиція побачить ціль, оскільки, на його думку, це є лише метод для її досягнення.

Про цю розрекламовану вересневу дату на мітингу-реквіємі лідер "НУ" вже нічого не говорив. З іншого боку, хоч більшість виступаючих зазначали невідповідність жалобної акції до політичних виступів, практично ніхто не втримався, щоб не підняти саме політичне питання.

Запрошення до слова лідера "НУ", який виступав останнім, відбулось найбільш помпезно. Окрім слів співчуття, Ющенко знову ж таки розповів львів'янам про послідовні кроки виходу України з політичної кризи, пообіцяв адекватно прореагувати, якщо Кучма проігнорує його пропозиції. Але присутня громадськість якось в'яло прореагувала на ці слова. Більше того, дехто вигуками демонстрував свою невдоволеність такою лояльною позицією Ющенка. А Пинзеник узагалі нарвався на цілий шквал вигуків "ганьба".

Ще на початку мітингу представники УНА-УНСО виставили транспарант із написом "Ющенко, ви з Кучмою чи з народом?" Хоча, можливо, унсовці просто були розлючені на організаторів акції (львівський НРУ) за те, що Андрію Шкілю чомусь не надали слова.

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, як завжди, не церемонилась у виборі слів стосовно Кучми та його прибічників. Зрозуміло, що апогеєм її короткого виступу став заклик до повстання 16 вересня, на який львівська публіка прореагувала гучними оплесками. "Ми маємо самостійно захищати своє життя, бо більше ніхто його не захистить. Ніякими переговорами, увіщуваннями і умовляннями цього не станеться", - зазначила Тимошенко.

Відомий представник "нашоукраїнської" опозиції Тарас Чорновіл у коментарі УП сказав, що він проти того, щоб цей мітинг розглядали як першу ланку серед акцій протесту. "Якби я виступав, я б не закликав до акцій протесту. А попросив би вибачення, бо я теж є у владі, і не міг зупинити цих злочинців. Також я б попросив у людей наступного разу допомогти мені зупинити тих злочинців. Це теж би був заклик до акцій протесту, а може ні", - доволі невизначено прокоментував Чорновіл.

Дещо здивувала відсутність на мітингу лідера СПУ Олександра Мороза. Лідер соціалістів разом із головою КПУ Петром Симоненком у четвер також перебував у Львові. "Всі прекрасно зрозуміли, і у Львові у тому числі, що Мороз є одним із напрямків українського демократичного розвитку", - зазначив Чорновіл.

Сам Мороз на спільній із Симоненком та Матвієнком прес-конференції заявив, що було прийняте рішення не з'являтися йому і його колезі перед львів'янами через античервону налаштованість мешканців Львова. Однак і виступ рухівця Гудими, який днем раніше заявив про неможливість їхньої участі в мітингу, Мороз назвав словами, що грають на руку прихильникам Кучми – тобто опозицію хочуть роз'єднати.

Під час невеличкої прес-конференції опозиційні лідери вдосталь повеселили журналістів. Зокрема Мороз зазначив, що "99 відсотків населення України хоче відставки Кучми, і його жінка хоче відставки Кучми, його дочка і його зять хоче відставки Кучми".

Також Мороз розповів історію, що після того, як Кучма 24 серпня оприлюднив свою заяву, до нього подзвонив його перший заступник Йосиф Вінський і запропонував прийняти президента до лав СПУ, оскільки у своїй заяві він фактично прочитав програму Соцпартії.

Симоненко при нагоді сказав, що інтелект Кучми "нижче плінтуса". Лідер УРП "Собор" Анатолій Матвієнко, подаючи обґрунтування необхідності акцій протесту, неоднозначно і з гумором зазначив: "Треба робити революцію, бо місто скололося, а село спилося".

Також опозиціонери поділилися невеликою таємницею стосовно програми проведення акцій 16 вересня. Як стало відомо, о 15 годині цього дня до Банкової рушать три колони: соціалісти з Подолу, комуністи з Арсенальної площі, а БЮТ від Республіканського стадіону.

Стосовно запланованого Форуму демократичних сил, організованого "Нашою Україною", то опозиція заявила, що на нього не прийде. Хоч Мороз позитивно відгукнувся про цей захід, він буде відсутній через участь в інших, організованих ним і його колегами акціях. Симоненко ж зазначив, що прийти на цей форум опозиція не зможе, оскільки на ньому може бути присутній і Кучма. А з ним домовлятися нема про що.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування