КУЧМА ДАЄ "ДОБРО" НА ЮЩЕНКА-ПРЕМ'ЄРА?

П'ятниця, 6 вересня 2002, 18:35
Президент Кучма заявляє, що якщо більшість у Верховній Раді буде створено на основі фракції "Наша Україна", те він піде на формування коаліційного уряду, не чекаючи внесення відповідних змін до Конституції.

"Може Віктор Андрійович організувати більшість - будь ласка. Я потисну йому руку, і виконуватиму те, що я обіцяв виконувати. Не чекаючи змін до Конституції, я піду на формування коаліційного уряду", - заявив Кучма на прес-конференції в п'ятницю в Донецьку, коментуючи на прохання журналістів відкритий лист Ющенка.

Він додав: "Все інше треба через Конституцію".

При цьому президент підкреслив, що формування коаліційного уряду можливе без внесення змін до Основного закону, оскільки не суперечить йому.

Разом з тим, коментуючи лист Ющенка, Кучма заявив, що "як президент вимоги не сприймає".

Він також підкреслив, що не має жодного відношення до формування більшості у Верховній Раді. "При чому президент і більшість? Це - вищий законодавчий орган. Нехай самі сідають і вирішують", - сказав президент.

"Я не хочу втручатися в процес: хто виграв, а хто програв вибори", - підкреслив він.

У зверненні до президента "Наша Україна" наполягає на підписанні тристороннього Договору про спільні дії, як політичної гарантії стабільності в державі. Блок вимагає, щоб адміністрація президента припинила втручання в процес створення демократичної парламентської коаліції, що повинна формуватися на основі блоку-переможця. Логічним продовженням цього процесу повинно стати негайне призначення президентом уряду, сформованого парламентською більшістю.

"Наша Україна" вимагає припинити тиск і переслідування громадян - політиків, державних службовців, народних депутатів, журналістів, діячів культури, підприємців - з політичних мотивів; припинити кадрове чищення з політичних мотивів у центральних і місцевих органах влади.

Блок вимагає вжити заходів для забезпечення рівного доступу до ЗМІ всіх політичних сил і недопущення цензури у всіх формах, припинити інформаційну блокаду окремих політичних сил.

"Наша Україна" має намір провести 14-15 вересня Форум демократичних сил, де буде проголошена загальна доктрина з вимогами і стратегією виходу з кризи.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування