Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Потебенько боявся допитувати Кучму в його кабінеті - а раптом там "жучок"?

П'ятниця, 6 вересня 2002, 21:23


Народний депутат Михайло Потебенько заявляє, що неодноразово під час своєї роботи на посаді генерального прокурора України виступав "категорично проти" пропонованих президентом Кучмою "варіантів".

"До рішення деяких питань я підходив як юрист і відкрито наполягав на своїй позиції. Не знаю, подобалося це президентові чи ні, але він із мною не раз погоджувався", - відзначив Потебенько в інтерв'ю газеті "Факти". При цьому він відзначив, що вони з Кучмою "ніколи не обговорювали конкретні кримінальні справи", хоча і не уточнив, про які "варіанти" мова йде.

Розповідаючи про допит президента у справі Гонгадзе, колишній генеральний прокурор розповів, що проводив його в кабінеті помічника президента. "Коли виникло запитання про те, що необхідно допитати главу держави, я подзвонив Леоніду Даниловичу і сказав: "Є необхідність вас допитати. Закон зобов'язує. І допит цей повинен бути записаний". І президент, на відміну від того ж Головатого, виявився на висоті. Він мені сказав: "Питань немає. Потрібно – допитуй. Де будемо?". Я говорю: "Бажано не у вашому кабінеті". Я адже не знав, записують там чи ні. До того ж, у своєму кабінеті людина почуває себе комфортно, звично, по-хазяйськи", - розповів Потебенько.

Відповідаючи на питання, чому він не викликав президента в прокуратуру, Потебенько заявив, що "закон дозволяє робити це в будь-якому місці". "Де допитувати - це ще і питання коректності, культури. Задав я йому свої питання - він відповів", - говорить екс-генпрокурор.

Він відзначив, що не пам'ятає точно скільки питань задав президентові. "Я сам вів протокол, своєю рукою, порядок був дотриманий цілком і навіть час допиту був записаний. "Від" і "до"! Президент, як і має бути, прочитав протокол і розписався. Протокол цей зараз знаходиться в матеріалах справи. І я хочу сказати, що Леонід Данилович - не перший глава держави, якого допитували. Володимира Ілліча Леніна теж допитували, він тоді говорив: "Винятків не повинно бути. Усі ми рівні перед законом. Якщо треба, я до вас прийду".

У цьому ж інтерв'ю, відповідаючи на питання про позиції у голосуванні по позбавленню Тимошенко депутатської недоторканності, Потебенько сказав: "Коли буде розглянуте нове подання генерального прокурора, я як депутат ознайомлюся з ним і висловлю свою думку натисканням кнопки. Мені, між іншим, по-людськи шкода цю тендітну жінку, але якщо подання буде аргументованим..".

Коментуючи порушення кримінальних справ проти посадових осіб Київської держадміністрації, Потебенько відзначив: "Більшої дурості, ніж націлювати вістря на Омельченко, я не бачу. Тому що він – глава міста. Він не несе персональної відповідальності за колективні рішення. Олександр Олександрович багато зробив для столиці, ми це бачимо. І сьогодні таким переслідуванням його можна зробити лише двічі героєм! До речі, і президент дав високу оцінку діяльності Омельченко".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування