Зброя Піскуна проти Тимошенко

П'ятниця, 6 вересня 2002, 22:44
Подання Генпрокуратури про притягнення до кримінальної відповідальності та арешт Тимошенко займає 48 звичайних сторінок. Або 6 шпальт газети "2000", яка в п'ятницю оприлюднила список претензій правоохоронців до лідера БЮТ.

Як зазначається у поданні, Піскун хоче позбавити імунітету Тимошенко у зв'язку з кримінальними справами, порушеними "у період з 5 січня по 2 листопада 2001 року", а також 2 серпня 2002 року:
- за дачу хабарів колишньому прем'єру Лазаренку,
- зловживання службовим становищем,
- службове підроблення,
- ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах,
- привласнення або заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах,
- зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.
Зазначені кримінальні справи об'єднані в одне провадження.

Крім того, ідеться у поданні, Генпрокуратурою України отримано міжнародне доручення Генеральної прокуратури Російської Федерації. Північні сусіди вимагають притягнути Тимошенко "за давання нею хабарів у 1996-1997 рр. службовим особам Міністерства оборони Росії за дії останніх в інтересах ЄЕСУ при реалізації поставок матеріально-технічних ресурсів для потреб Міноборони РФ". За це до відповідальності в Росії притягнуто шістьох осіб. Як видно з тексту подання, хабарі Тимошенко давала через посередників, і вимірювалися вони сумами в 5 000, 3 000, 500 доларів. Серед хабарів були також "наручний годинник та картридж для лазерного принтера загальною вартістю 100 доларів США".

Ще у поданні розповідається, що корпорація "Єдині енергетичні системи України" була створена напередодні підписання у грудні 1995 року угод на постачання "Газпромом" в Україну природного газу.

"Метою заснування Тимошенко Ю.В. нової корпорації, було створення умов для реалізації розробленого нею плану привласнення та заволодіння коштами від реалізації природного газу, який мав постачатися споживачам України "Газпромом" через "ЄЕСУ". Тимошенко належало 90% корпорації.

В наступному абзаці Піскун зазначає, що Тимошенко не облишила займатися бізнесом вже на посаді народного депутата.

Далі по тексту серед цікавих моментів – такий: "Тимошенко Ю.В., займаючи з грудня 1999 року посаду віце-прем'єр-міністра, була пов'язана спільною діяльністю із віце-президентом КАБ "Слов'янський" Борисом Фельдманом, якого вона особисто інформувала щодо запланованого Кабінетом міністрів України зростання цін на енергоносії". (Очевидно, інформація ГПУ отримана шляхом прослуховування)

Як продовжує Піскун, отримавши відомості від Тимошенко, Фельдман "формував відповідну кредитну політику банку відносно стратегічних підприємств металургійного комплексу України, з метою доведення їх до заборгованості по виданих кредитах з подальшим привласненням коштів від реалізації продукції цих підприємств через іноземні офшорні компанії, які контролювалися Фельдманом Б.М. чи Тимошенко Ю.В."

Трохи далі – таке:

"Тимошенко Ю.В., зловживаючи своїм службовим становищем, використовуючи його всупереч інтересам служби, діючи умисно та шляхом підробки документів, з корисливою метою особистого збагачення, в інтересах контрольованих нею, іноземних офшорних компаній "Юнайтед" (була заснована 17.10.1995 у Лондоні, громадянином Туреччини на ім'я Еркумент Аксой за розпорядженням Тимошенко Ю.В.) та "Сомолі", яка була зареєстрована на Кіпрі 8.10.1992р. і контролювалась Тимошенко Ю.В., використовуючи зазначені офшорні компанії та корпорацію "ЄЕСУ" як завчасно підготовлений засіб для здійснення протиправної діяльності, наприкінці 1995 року -- першій половині 1996 року організувала стійке угруповання з розподілом ролей, у тому числі для вчинення розкрадання в особливо великих розмірах коштів від реалізації природного газу з Росії, в яку увійшли віце-президент КАБ "Слов'янський" Фельдман Б.М., а також колишні керівники Українсько-кіпрського товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями фірми "КУБ", об'єднані спільними протиправними інтересами та родинними зв'язками, які стали і керівниками корпорації "ЄЕСУ": це, насамперед, генеральний директор корпорації Тимошенко Г.О., заступник генерального директора і надалі голова правління корпорації Шаго Є.П., заступник генерального директора корпорації по зовнішньо-економічних зв'язках Фалькович В.М., головні бухгалтери корпорації Сокольченко Л.В. і Болюра А.В. та керуючий британською компанією "Юнайтед" Е. Аксой".

Ще у поданні цитуються матеріали в обвинувальному акті прокурора Сполучених Штатів Америки у справі № CR 00-0284-MJJ США – проти Павла Лазаренка.

Підбиваючи підсумок, Піскун зазначає, "слідством доведено, що Тимошенко":

* у 1995-1998 р.р. була безпосереднім виконавцем і організатором заволодіння у особливо великих розмірах коштами, отриманими від українських підприємств за природний газ, поставлений компанією "ЄЕСУ" з Росії, використавши зобов'язання Уряду України гарантувати оплату боргів корпорації "ЄЕСУ" перед РАТ "Газпром" за підписаними нею власноручно угодами поставки газу;

* у 1997-1999 р.р. організувала заволодіння в особливо великих розмірах коштами державного бюджету України шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість з державного бюджету на користь "ЄЕСУ";

* у 1999-2000р.р. займаючи посаду віце-прем'єр міністра з питань паливно- енергетичного комплексу, зловживала своїм посадовим становищем, видавши розпорядження, які примусили керівників енергогенеруючих компаній ВАТ "Західенерго", "Донбасенерго", "Центренерго" і "Дніпроенерго" закуповувати по завищених цінах вугілля у Польщі, Росії, Казахстані через компанії "Орсіаль" (м.Київ), "УкрКазуголь", "Bear Valley LTD" (Віллінгтон США) та Польські компанії "Веглококс", "Capital LTD, Konin Poland", у той час як у закупівлі та постачання імпортного вугілля для Українських ТЕС не було потреби, у зв'язку із достатньою кількістю енергетичного вугілля вітчизняного виробництва;

* неодноразово у 1996 році давала хабарі в особливо великих розмірах першому віце-прем'єр-міністру України, надалі Прем'єр-міністру України Лазаренку П.І., на загальну суму 162 мільйони доларів США, за сприяння діяльності корпорації "ЄЕСУ";

* у листопаді 1996 року організувала в м. Москві давання хабарів на загальну суму 14 600 доларів США службовим особам Міністерства оборони Російської Федерації за їх незаконні дії при підготовці та реалізації поставок матеріально-технічних ресурсів за контрактом №148/1697 від 25.07.1996 р. та загальне сприяння діяльності корпорації "ЄЕСУ";

* у 1997-99 р.р. умисно ухилилась від сплати прибуткового податку в сумі 676 тис. 954 грн. з особистих прибутків, отриманих нею у 1996-1998 роках і використаних нею по кредитній картці "Сомолі", яка була зареєстрована на Кіпрі 8.10.1992 і контролювалась Тимошенко Ю.В.

* у 1995-2000 р.р. вчиняла службові підроблення офіційних документів та організовувала вчинення службових підроблень документів, які призвели до настання тяжких наслідків;

* визначала у кожному конкретному випадку дії кожного зі співучасників у зв'язку із займаною ними посадою, компетенцією та повноваженнями для досягнення злочинного результату як у своїх власних корисливих цілях, так і на користь третіх осіб.

Детальніше обставини кожного з цих моментів генпрокурор викладає в розділах подання, які й складають левову частку тексту. З ними можна ознайомитися тут:

І. ЗАВОЛОДІННЯ КОШТАМИ В ОСОБЛИВО ВЕЛИКИХ РОЗМІРАХ, ОТРИМАНИМИ ВІД УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ЗА ПРИРОДНИЙ ГАЗ, ПОСТАВЛЕНИЙ "ЄЕСУ" З РОСІЇ З ВИКОРИСТАННЯМ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ УРЯДУ УКРАЇНИ ГАРАНТУВАТИ ОПЛАТУ БОРГІВ "ЄЕСУ" ПЕРЕД РОСІЙСЬКИМ "ГАЗПРОМОМ"

II. ЗАВОЛОДІННЯ ШЛЯХОМ ЗЛОВЖИВАННЯ ПОСАДОВИМ СТАНОВИЩЕМ КОШТАМИ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ В ОСОБЛИВО ВЕЛИКИХ РОЗМІРАХ, ПОВ'ЯЗАНЕ ІЗ НЕЗАКОННИМ ВІДШКОДУВАННЯМ "ЄЕСУ" ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ

III. ДАВАННЯ ХАБАРА

IV. ЗЛОВЖИВАННЯ ТИМОШЕНКО Ю.В. У 1999-2000 СВОЇМ СЛУЖБОВИМ СТАНОВИЩЕМ ВІЦЕ-ПРЕМ'ЄР МІНІСТРА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ ПРИ ЗАКУПІВЛІ ЗА ЗАВИЩЕНИМИ ЦІНАМИ ПІД КРЕДИТ ОЩАДБАНКУ ІМПОРТНОГО ВУГІЛЛЯ ДЛЯ ЕНЕРГОГЕНЕРУЮЧИХ КОМПАНІЙ УКРАЇНИ

V. СЛУЖБОВЕ ПІДРОБЛЕННЯ

VI. УМИСНЕ УХИЛЕННЯ ТИМОШЕНКО Ю.В. ВІД СПЛАТИ ПРИБУТКОВОГО ПОДАТКУ З ГРОМАДЯН В ОСОБЛИВО ВЕЛИКИХ РОЗМІРАХ

На підставі викладеного Піскун просить парламентаріїв "дати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності та арешт народного депутата України Тимошенко Юлії Володимирівни".

Коментуючи текст подання, заступник лідера БЮТ Олександр Турчинов назвав його "заагажованим і підступним документом". "Це показує підступність Кучми. Жодне звинувачення не має під собою підстав. Деякі пункти перекреслені судом. Юлія Володимирівна передала підтвердження необгрунтованності подання до регламентного комітету і звернулася з проханням розглянути його якнайшвидше".

Адвокат Тимошенко Віктор Швець не став коментувати пункти звинувачення – за його словами, це зробить сама лідер БЮТ після того, як воно буде розглянуте на комітеті з регламенту Верховної Ради наступного вівторка.

За його словами, Тимошенко підготувала не менш об'ємне пояснення до пред'явлених обвинувачень – на 45 сторінках. "Якщо говорити загалом, то подання є незаконним з юридичної точки зору і суперечить Конституції і закону про статус народного депутата. Ті обвинувачення, які висунені в поданні – вони безпідставні".

Читайте також:

Хто розсекретив компромат на Тимошенко?

Кучма та Піскун серйозно взялися за Тимошенко

Тимошенко взяла в адвокати Феміду

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування