Силовики провокуватимуть опозицію за допомогою злочинців?

Понеділок, 9 вересня 2002, 12:36
Акції української опозиції 16 вересня носитимуть мирний характер, а тому будь-які провокаційні дії в цей час з боку спецслужб будуть антиконституційними, заявляють лідери опозиції.

Про це говориться в депутатському запиті народних депутатів України - лідерів Компартії Петра Симоненка, Соцпартії Олександра Мороза і БЮТ Юлії Тимошенко на ім'я прем'єр-міністра України Анатолія Кінаха, міністра внутрішніх справ Юрія Смірнова, глави Служби безпеки Володимира Радченка. Копія документа спрямована генеральному прокурору Святославу Піскуну.

У документі зазначається, що опозиція має інформацію про план силових відомств протидіяти підготовці та проведенню акції "Повстань, Україно!", у тому числі, з "залученням криминалітета". "Це може привести до непередбачених наслідків", - говориться в запиті.

"Приклади непоодиноких провокаційних дій, зокрема залякування керівників та активістів партій, які ми очолюємо, уже носять масовий характер. Відверто це проявилося під час поїздок журналістів на прес-конференцію лідерів опозиції в м.Київ 2 вересня, коли все робилося для того, щоб не дати їм вчасно прибути до столиці. Менш відверто, але за командою з одного центру повсюдно одержані специфічні доручення працівниками УБОЗ МВС України для збору компрометуючих матеріалів на учасників та активістів акції протесту, дільничні міліціонери вручають представникам опозиційних партій попередження про їх відповідальність за участь у акціях. Працівники ДАІ залякують власників пасажирського транспорту, водіїв автобусів щодо позбавлення їх можливості перевезення громадян до Києва 16 вересня ц.р. Керівництво Мінтрансу доручило підвідомчим службам заблокувати в цей день перевезення пасажирів до Києва в т.ч. залізницею", - зазначається в запиті.

Такі дії є "грубим порушенням конституційних прав громадян і законів України і провокують адекватні кроки з боку опозиційних сил", - відзначають депутати.

Симоненко, Мороз і Тимошенко також звернулися з депутатськими зверненнями до глави Державного комітету з питань інформаційної політики, телебачення і радіомовлення Івана Чижа та президента Національної телекомпанії України Ігоря Сторожука, в яких міститься вимога, починаючи з 10 вересня щодня протягом години в проміжку 19.00-22.00, надавати опозиційним лідерам ефірний час на державних теле- і радіоканалах для роз'яснення цілей і завдань акції "Повстань, Україно!"

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування