ГЕНПРОКУРАТУРА ЗНАЄ ЧАС І МІСЦЕ ВБИВСТВА ГОНГАДЗЕ

Понеділок, 9 вересня 2002, 13:51
Слідство точно знає час вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, а також можливе місце здійснення злочину, заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заступник генерального прокурора України Віктор Шокін.

"Ми абсолютно точно знаємо час і день настання смерті. А оскільки це нам відомо, ми визначили і можливе місце здійснення злочину. І я маю підстави сказати, що ми йдемо у правильному напрямі щодо розслідування цього злочину. Але ці дані не підлягають оприлюдненню, оскільки це може спричинити негативні наслідки для слідства - люди, які це зробили, і якщо вони живі, можуть вдатися до певних дій", - сказав Шокін.

Заступник генпрокурора спростував інформацію ряду ЗМІ про те, що журналіста катували. "Я ніколи не говорив, що Гонгадзе катували, тому що це визначити неможливо. Інше питання, що були виявлені прижиттєві ушкодження", - сказав він.

Шокін підтвердив, що Головне бюро судово-медичної експертизи України проводить порівняльну експертизу волосся журналіста Георгія Гонгадзе і "таращанського тіла", на якій наполягає мати загиблого журналіста Леся Гонгадзе, про що була винесена відповідна постанова. Але зроблене це було не після висловлення Лесею Гонгадзе такого прохання, а до – експертиза волосся була призначена у серпні після винесення 30 липня постанови Генпрокуратури про проведення основної експертизи.

Результати цієї експертизи 3 вересня оприлюднив генеральний прокурор України Святослав Піскун. Згідно з висновком, "таращанське тіло" належить Георгію Гонгадзе, причиною смерті якого, як заявив генпрокурор, було відсікання голови.

"Після призначення основної експертизи, в якій перед експертами було поставлено 49 питань, виникла необхідність поставити ще ряд питань, у тому числі і питання: чи належить волосся, яке було надане Лесею Гонгадзе 26.04.2001 року слідчому Генпрокуратури, людині, тіло якої було знайдено в Улашівському лісництві Таращанського району", - пояснив заступник генпрокурора.

За його словами, Леся Гонгадзе віддала слідству волосся, зрізане з голови Георгія у семимісячному віці.

Шокін також повідомив, що 3 вересня передав довіреній особі Лесі Гонгадзе Марії Самбур документи на "отримання тіла". Разом з тим, заступник генпрокурора не виключив розв'язання питання про поховання тіла після отримання результатів порівняльної експертизи волосся. "Це - право Лесі Гонгадзе", - підкреслив він.

Відповідаючи на питання агентства, чому результати основної експертизи "таращанського тіла" були оприлюднені до закінчення проведення всіх експертиз, Шокін пояснив, що ця експертиза встановила приналежність тіла журналісту, а результати додаткової експертизи "ще не відомо, коли будуть".

Шокін заявив, що у цій експертизі була поставлена "достатня кількість питань" по дослідженню ДНК. "Але ми не ставили питання про процентну можливість приналежності тіла Георгію Гонгадзе. Ми ставили питання: чи можуть експерти за сукупністю всіх досліджень, які проводилися, на 100% сказати, що тіло належить Георгію Гонгадзе, оскільки будь-яка експертиза ДНК ніколи не дасть 100% імовірності", - сказав він, додавши, що ДНК-експертиза проводилася в Україні на "нашій апаратурі, яка відповідає світовим стандартам".

Заступник генпрокурора також стверджує, що мати журналіста була проти проведення генотипоскопічної експертизи, про що написала відповідну заяву. "Вона також розуміє, що 100%-го висновку бути не може", - підкреслив Шокін. Саме з цієї причини до проведення цієї експертизи не притягувалися західні фахівці.

Шокін заявив про готовність Генпрокуратури надати іноземним фахівцям висновки цієї для дачі оцінки дій українських експертів.

Говорячи про обвинувачення, висунені прокурору і слідчому Таращанської районної прокуратури, заступник Піскуна нагадав, що "одним із пунктів обвинувачення було зловживання службовим становищем". "Вони все зробили не так. Чому не було зроблено опізнання тіла і прикрас на місці, коли стало зрозуміло, що тіло може належати Георгію Гонгадзе? І це - тільки один, але не головний мотив арешту прокурора", - сказав Шокін.

Заступник генпрокурора також пояснив, що ані Леся Гонгадзе, ані вдова Мирослава та їх представники не можуть бути ознайомлені з висновками у повному об'ємі, оскільки це буде порушенням чинного законодавства. "У Кримінально-процесуальному кодексі України записано абсолютно чітко, що знайомитися з матеріалами кримінальної справи, експертизами вони можуть тільки після закінчення досудового слідства перед направленням справи до суду", - сказав він.

Читайте також:

Піскун знає таємницю вбивства Георгія Гонгадзе?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News