Генпрокуратура просить Мін'юст США допитати Мельниченка

Понеділок, 9 вересня 2002, 14:07
Генеральна прокуратура України звернулася до Міністерства юстиції США з проханням допитати колишнього офіцера охорони Миколу Мельниченка, який стверджує, що має у своєму розпорядженні інформацію про здійснення злочинів рядом високих посадових осіб України.

Заступник генерального прокурора України Віктор Шокін повідомив у понеділок, що генпрокуратура направила до Мін'юсту США правове доручення "з питаннями, які виникли після передачі у прокуратуру народним депутатом Григорієм Омельченком заяви екс-охоронця Мельниченка про злочини, скоєні рядом посадових осіб держави".

За словами Шокіна, до Генпрокуратури дійсно надійшла "заява Мельниченка, в якій він власноручно викладає такі речі, які можна назвати абсурдом". "В його заяві, крім загальних фраз і слів, немає жодного факту", - підкреслив заступник генпрокурора.

У правовому дорученні міститься прохання допитати Мельниченка. "Майор неодноразово заявляв про свою готовність допомогти нам. Але якщо ти хочеш допомогти у справі Гонгадзе, допоможи, надай апаратуру для проведення експертизи записів. Не дає, хоча вважає можливим надати її американським експертам", - підкреслив він.

Заступник Піскуна спростував твердження Омельченка, що той допитував Мельниченка у США на прохання заступника генпрокурора. "Я цього зробити не міг через те що, що Мельниченко процесуально не є обвинуваченим, оскільки обвинувачення йому пред'явлене не було", - сказав він.

Разом з тим, матеріали, передані Омельченком, будуть залучені до матеріалів кримінальної справи, повідомив Шокін.

Як повідомлялося, оприлюднення у кінці 2000 року записів Мельниченка, зроблених у кабінеті президента Леоніда Кучми, викликало політичну кризу у країні - опозиційні політичні сили звинуватили президента у причетності до зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, організації тиску на політиків, журналістів, суддів.

У січні 2001 року Генпрокуратура порушила стосовно Мельниченка кримінальну справу, а сам офіцер був оголошений у розшук. Екс-майор звинувачується у здійсненні двох тяжких злочинів – перевищенні влади і службових повноважень і розголошуванні державної таємниці. Новий Кримінальний кодекс України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 7 до 10 років за перший злочин і від 5 до 8 років позбавлення волі - за другий. Мельниченко також звинувачується у підробці документів. Раніше йому інкримінувався ще один злочин - наклеп, але у зв'язку з декриміналізацією цього злочину новим КК, який набрав чинності з 1 вересня минулого року, була винесена постанова про закриття справи у цій частині.

У червні поточного року Генеральна прокуратура України припинила слідство у кримінальній справі стосовно Мельниченка у зв'язку з тим, що колишній охоронець оголошений у розшук. При цьому Генпрокуратура двічі клопоталася про екстрадицію екс-майора, однак США не задовольнила ці прохання.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Протоколи жахів

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування