Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Оршанський зброю Іраку не продавав. Це тільки "маячня" Кучми

Вівторок, 1 жовтня 2002, 10:03
Колишній консул Іраку в Україні Юрій Оршанський відкинув будь-який зв’язок між своєю діяльністю в Іраку та збройовими оборудками з українським слідом. Разом із тим він заявив, що доклав значних зусиль до зміцнення зв’язків між Іраком та Україною.

В інтерв'ю Радіо Свобода Оршанський пояснив причину позбавлення статусу почесного консула Iраку в Харкові: "Коли створювалося консульство в Харкові, воно створювалося для того, аби ініціювати, допомагати відкрити посольство Іраку в Києві. Тепер це зроблено. Працює консульський апарат. І тому консульство в Харкові себе вичерпало. А як хтось це коментує – це мене не цікавить. Бо зараз багато коментаторів блукає світом".

Він також категорично відкинув тезу про те, що його звільнення має якесь відношення до звинувачень України у постачанні зброї до Іраку: "А те, що хтось там маячню несе десь, то я це коментувати не буду, хай вони свою маячню коментують…"

Нагадаємо, що у понеділок з'явилася інформація про те, що посольство Іраку в Україні задовольнило ноту українського МЗС про позбавлення бізнесмена Юрія Оршанського статусу почесного консула Іраку в Харкові. Оршанський співпрацює з Іраком з 1992 року – якраз відтоді, коли були оголошені санкції проти цієї країни. Відтоді і донині він залишається президентом Східноукраїнської промислово-фінансової групи "Монтелект", до складу якої входять близько 40 підприємств Харківської області. Ці підприємства розробляють низку цивільних проектів в Іраку – насамперед завдяки добрим і міцним взаєминам Оршанського з найвищою політичною владою Багдаду, включно з Саддамом Хуссейном. Разом із тим в американській пресі минулого року з’являлися публікації, у яких Оршанського звинувачували в бажанні передати до Іраку документацію, пов’язану з розгортанням виробництва зброї в цій країні. Оршанський відкидав такі звинувачення.

Почесне консульство Іраку в Харкові було відкрите в Харкові в грудні 2000 року. За підсумками минулого року товарообіг між двома країнами зріс до 300 мільйонів доларів із 17 мільйонів у 1999 році. Також слід зауважити, що Ірак цього року в рамках програми "нафта в обмін на харчі" удвічі збільшив квоту на закупівлю іракської нафти представниками України – з 20 до 40 мільйонів барелів.

Читайте також:

Оршанський більше не консул Іраку в Україні

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування