Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Москві варто подумати, чи є сенс знову підтримувати Кучму - політолог

Вівторок, 1 жовтня 2002, 13:13
"Москві потрібно серйозно подумати, чи варто підтримувати Кучму. За великим рахунком, чим він відрізняється від Ющенка? А якщо вже підтримувати, то ставити певні жорсткі умови", вважає керівник відділу України інституту країн СНД Кирил Фролов.

Коментуючи нинішню ситуацію в Україні для Полит.руполітолог висловив думку, що "нещодавня заява США про припинення фінансової допомоги Україні у зв'язку з історією про її нелегальні військові постачання до Іраку чітко показує, що Вашингтон свої ставки зробив".

"У самій Україні багато хто з аналитиків говорить про те, що Віктор Ющенко має стати прем'єр-міністром, а потім і спадкоємцем Кучми. Таким чином, воля "Вашингтонського ЦК" визначена. І Кучмі в цій ситуації нічого не залишається, як йти на діалог з Москвою. Але боюся, що Росія в черговий раз наступить на ті ж грабли. Вона вже не один раз рятувала Кучму", продовжує російський політолог.

Він нагадав, що під час першої серії акцій протесту в Україні в лютому-березні 2001 року "Україна без Кучми" "Путін підтримав українського президента". "А чим відповів Кучма? Він підписав указ про вступ України до НАТО, було ухвалено постанову, що всі українські телеканали протягом року мають перейти винятково на українську мову. Кучма явно і привселюдно вичавив Леоніда Грача, що вважався проросійськи налаштованим політиком, з політичного поля Криму", звертає увагу Фролов.

На думку політолога, "Росії не слід давати втягувати себе в чужі ігри". "Для нашого керівництва настав час проаналізувати, хто лобіює нескінченні однобічні вчинки України і зробити відповідні висновки. Але боюся, що ми, побоюючись приходу Ющенка, знову підтримаємо Кучму просто так. Хоча опозиція Кучмі неоднорідна - там і соціалісти, і комуністи, і з ними цілком можна розмовляти".

Видання нагадує, що вже 6 жовтня Путін зустрінеться з Кучмою у Запоріжжі на святкуванні 70-річчя Дніпрогесу і Дніпроспецсталі. На думку автора статті, "політична мотивація зустрічі очевидна".

"Весь нинішній рік, проголошений у нас Роком України, Кремль старанно робить вигляд, начебто у Києві нічого особливого не сталося. Він зам'яв історію з загибеллю збитого українською ракетою Ту-154, проігнорував скандал у Криму з проросійськи налаштованим Леонідом Грачем, не помітив жодного виступу української опозиції і, головне, вибачив Україні $ 1 млрд. Кучмі залишилося правити рівно два роки - до жовтня 2004-го. І чим холодніше до нього Захід, тим привітніше приймають його у Кремлі й у Сочі. Хоча, якщо розібратися, для Росії Кучма нічим не краще за Шеварднадзе", пише Полит.ру.

"Чи захоче Москва знову взяти під своє заступництво українського президента, обвинувачуваного американцями у посібництві Саддаму, після того як російські вертольоти над Панкіською ущелиною почнуть збивати українські зенітки?", задається питанням видання.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування