"ЗаЄдУ!" потрапила до парламенту через неграмотність виборчих комісій

Вівторок, 1 жовтня 2002, 13:22
Всеукраїнська громадська організація "Комітет виборців України" у відкритому листі до голови Центральної виборчої комісії Михайла Рябця заявляє, що між даними протоколів, складених на виборчих дільницях, і даними, які вивішені на офіційному сайті ЦВК, є значні відмінності.

На виборах 31 березня КВУ направила на виборчі дільниці близько 24 000 своїх спостерігачів, які отримали від дільничих виборчих комісій 13 537 копій протоколів з результатами голосування.

"Зважаючи на неодноразові заяви різних політичних сил про фальсифікацію результатів голосування, у КВУ було прийнято рішення провести звірку наявних у нас протоколів дільничих виборчих комісій з тими даними, що оприлюднені на інтернет-сторінці ЦВК. При звірці було враховано лише ті копії протоколів, які мають печатки ДВК та підписи членів комісій. Таких у КВУ – 4 215", йдеться у відкритому листі КВУ до голови ЦВК Михайла Рябця.

За результатами роботи КВУ, з 4 215 протоколів, які було звірені, розбіжності виявлено в 733 протоколах, що складає 17,3%. За оцінками комітету, у багатьох випадках невідповідності носили технічний характер. "Однак дані також можуть свідчити про повну відсутність кваліфікації, халатність або навіть свідомі спроби викривити результати волевиявлення з боку окремих членів дільничих комісій", зазначено у листі.

Недоліки, виявлені КВУ, зводяться до двох основних причин: технічні неточності та елементарна безвідповідальність членів дільничих комісій. "Окрім того, виявлено копії протоколів, які взагалі не піддаються аналізу, оскільки дані, що до них занесені повністю або частково не співпадають з даними, розміщеними на інтернет-сторінці ЦВК", інформує КВУ Рябця.

Комітет виборців також наводить конкретні приклади. Так, в окрузі 167 (переміг Ігор Тарасюк, фракція "Наша Україна"), дільниця 176 більше половини даних, що наведені в копії протоколу, не співпадає з даними ЦВК; в окрузі 166 (переміг Іван Стойко, фракція "Наша Україна"), дільниця 185, жодна цифра з тих, що наведені в копії протоколу, не співпадає з даними ЦВК.

КВУ також наводить цифри, що не співпадають з офіційними даними. Так, в окрузі 92 (переміг Григорій Бондаренко, група "Європейський вибір") дільниця 91, КПУ набрала на 30 голосів більше ніж зафіксовано на веб-сторінці ЦВК, "Наша Україна" на 100 голосів більше, БЮТ на 40 голосів більше, СПУ на 200 голосів більше, "За Єдину Україну" на 300 голосів менше ніж на веб-сторінці ЦВК.

У виборчому окрузі 162 (переміг Іван Рішняк, фракція "Аграрії України") на дільниці 229 "Наша Україна" набрала на 490 голосів більше ніж на веб-сторінці ЦВК, БЮТ на 165 голосів більше, СПУ на 100 голосів більше, і "За Єдину Україну" на 1 020 голосів менше, ніж на веб-сторінці ЦВК.

У зв'язку з наведеними порушеннями КВУ звертається до партій та блоків з закликом "більш відповідально ставитися до процесу формування виборчих комісій" та звертається до ЦВК з пропозицією "запровадити програму навчання для членів дільничих виборчих комісій, яка передбачала б обов'язок члена ДВК пройти відповідні підготовчі курси".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:26
Рада підтримала законопроєкт, який пропонує не розділяти хлопців і дівчат на предметі "Захист України"
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Раду з підтримки кінематографії при Держкіно остаточно визнали нелегітимною
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
16:28
Фонд держмайна продав майновий комплекс ДП "Інжексбуд" за 27,5 мільйона
16:28
ВІДЕОШІ та кадри українських бомбардувань. Польський режисер випустить фільм про Путіна
Усі новини...