Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пошук "Кольчуг" може тривати і півроку. Але Кучму це вже не врятує

Середа, 2 жовтня 2002, 12:10
У понеділок, 30 вересня, Комітет із питань санкцій щодо Іраку в Раді Безпеки ООН мав розпочати обговорення справи нелегального продажу "Кольчуги" до Іраку.

Американський дипломат, який бере участь у засіданні Комітету з питань санкцій щодо Іраку, сказав у понеділок радіо "Свобода", що Вашингтон не вірить, що українська влада говорить правду щодо таємного схвалення Леонідом Кучмою продажу "Кольчуги". Про це американські офіційні особи заявлять на засіданні комітету Ради Безпеки ООН.

Американський дипломат зазначив також, що рішення, чи проводити розслідування в рамках Комітету Ради Безпеки, або окремо урядом Сполучених Штатів, буде схвалено, ймовірно, лише після повернення з Києва 2 жовтня Елізабет Джоунс – помічника державного секретаря США з питань Європи та Євразії.

Якщо в Раді Безпеки ООН вирішать розглядати це питання, то, як сказав радіо "Свобода" дипломат з Норвегії (а ця країна тепер очолює Комітет із питань санкцій щодо Іраку в Раді Безпеки ООН), це безпрецедентне розслідування може тривати від трьох то шести місяців.

Американські офіційні особи наголошують на тому, що до заяв щодо готовності української влади розслідувати цю справу втрачено довіру. Не слід забувати, що, коли, згідно зі звинуваченнями, президент Кучма давав згоду на продаж "Кольчуги" попри санкції ООН, Україну було обрано на два роки до Ради Безпеки ООН.

Скандал щодо "Кольчуг" викликав занепокоєння також у Конгресі Сполучених Штатів. Голова конґресової групи підтримки України конгресмен Боб Шефер в інтерв’ю "Свободі" сказав, що ця справа викликає глибоке розчарування.

"Автентичність записів, на яких Кучма схвалює нелегальний продаж "Кольчуг" Іракові, вказує на те, що Америка повинна переглянути взаємини між двома країнами. Народ України повинен залишитися в центрі уваги, Сполучені Штати повинні залишитися партнером українського народу. З іншого боку, ця справа вагомо змінює стосунки з офіційними представниками України", – заявив конгресмен Боб Шефер.

На думку американського законодавця, Сполучені Штати повинні провести розслідування цієї справи, отримати доступ до підприємства "Топаз", перевірити, чи відповідають правді заяви української влади про те, що, мовляв, "Кольчуги" не було перевезено до Іраку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування