Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Америка починає пошук "Кольчуг"

Середа, 2 жовтня 2002, 14:27
Виконавши свою законспіровану місію, заступник держсекретаря США Елізабет Джоунс поїхала на батьківщину. До Вашингтону вона везе обіцянку Києва "забезпечити всебічне і прозоре розслідування звинувачень" щодо продажу "Кольчуг". Американські та британські експерти мають приїхати вже 13 жовтня.

Дводенний візит в Україну в останній момент дописали у графік відвідин Елізабет Джоунс Туреччини. З пресою вона у нас не спілкувалася, і єдине свідчення її присутності в Києві – фото з усміхненим Кучмою перед об'єктивом президентського фотографа.

Цікаво спостерігати за юридичними вивертами в коментарях навколо приїзду Джоунс. Представник вітчизняного МЗС сказав, що українська сторона збирається використати цей візит для обговорення "широкого спектра проблематики україно-американських відносин з метою поліпшення атмосфери партнерства і співпраці між двома країнами".

Представник прес-служби американського посольства був більш конкретний: "Метою візиту були зустрічі з офіційними особами для обговорення україно-американських відносин у контексті перегляду США політики щодо України, зумовленого підтвердженням справжності відомого запису Мельниченка".

Кучма пообіцяв Джоунс надати необхідну інформацію. Щоправда, секретар Ради національної безпеки й оборони України Євген Марчук роз'яснив, що підпадає під критерій "необхідної" інформації. Американцям покажуть деякі технічні дані пасивної радарної системи "Кольчуга", назвуть усіх її покупців і посередників, дадуть здійснити перевірку й на виробництві "Кольчуг" (донецькому підприємстві "Топаз"). Але принаймні "деякі моменти" технічного характеру, "звичайно ж, залишаться таємницею", цитує Марчука агентство Франс Прес.

Після візиту Джоунс до Києва має вирішитися, як буде проводитися розслідування щодо продажу "Кольчуги": в рамках Комітету Ради Безпеки ООН з питань санкцій щодо Іраку, або окремо урядом Сполучених Штатів. Про це повідомив радіо "Свобода" неназваний американський дипломат, який бере участь у засіданні цього Комітету РБ ООН. Даний орган у понеділок, 30 вересня, мав обговорити український "Іракгейт".

Якщо в Раді Безпеки ООН вирішать розглядати це питання, то, як сказав радіо "Свобода" дипломат з Норвегії (а ця країна тепер очолює Комітет із питань санкцій щодо Іраку в РБ ООН), це безпрецедентне розслідування може тривати від трьох то шести місяців. Щоправда, не зрозуміло, що тоді мала на увазі Елізабет Джоунс, яка хоче встигнути до 15 жовтня.

Американський дипломат, якого цитує "Свобода", наговорив радіостанції купу неприємних речей. Так, Вашингтон не вірить, що українська влада говорить правду щодо таємного схвалення Леонідом Кучмою продажу "Кольчуги". І про це американські офіційні особи збираються заявляти на засіданні комітету Ради Безпеки ООН.

Як повідомляє "Свобода", американські офіційні особи наголошують на тому, що вже втрачено довіру до заяв про готовність української влади розслідувати цю справу. Не слід забувати, що, коли, згідно зі звинуваченнями, президент Кучма давав згоду на продаж "Кольчуги" попри санкції ООН, Україну було обрано на два роки до Ради Безпеки ООН.

Скандал щодо "Кольчуг" викликав занепокоєння також у Кронгресі Сполучених Штатів. В інтерв’ю "Свободі" голова конгресової групи підтримки України конгресмен Боб Шефер (людина, подейкують, мріє стати послом в Києві) сказав, що ця справа викликає глибоке розчарування.

"Автентичність записів, на яких Кучма схвалює нелегальний продаж "Кольчуг" Іракові, вказує на те, що Америка повинна переглянути взаємини між двома країнами. Народ України повинен залишитися в центрі уваги, Сполучені Штати повинні залишитися партнером українського народу. З іншого боку, ця справа вагомо змінює стосунки з офіційними представниками України", – заявив конгресмен Боб Шефер.

На думку американського законодавця, Сполучені Штати повинні провести розслідування цієї справи, отримати доступ до підприємства "Топаз", перевірити, чи відповідають дійсності заяви української влади про те, що, мовляв, "Кольчуги" не було перевезено до Іраку.

А у вівторок ввечері з'явилась інформація про черговий брифінг в Державному департаменті США, на якому речник Річард Баучер знову торкнувся україно-іракського питання.

Бі-бі-сі вміщує повний переклад частини брифінгу, присвяченої Україні.

Запитання: Окресліть мету візиту до України американської представниці.

Річард Баучер: Заступниця держсекретаря Джоунс підкреслила ту серйозність, з якою ми сприймаємо свідчення про згоду на продаж радарів Кольчуга Іракові. Вона чітко дала зрозуміти нашу рішучість глибоко розібратися у цій справі шляхом відкритого і прозорого розслідування. Президент Кучма наполягає, що факту продажу не було і погодився на фахове розслідування, пообіцявши надати вичерпну інформацію. Тепер ми дочекаємося звітів, від яких залежатиме рішення щодо наших подальших кроків.

Запитання: Чи дійшли ви висновку про доцільність надіслати до України експертів? Принаймні міністерство закордонних справ у Києві, як виглядає, трохи випередило події, заявивши про згоду Сполучених Штатів надіслати групу фахівців.

Баучер: Як я вже сказав, ми маємо лише попередні доповіді. І перш, ніж я матиму змогу оголосити про наші подальші кроки, я маю ще раз усе ретельно перевірити. Я не готовий дати зараз остаточну відповідь.

Запитання: Дозвольте мені запитати - я знаю, можливо, це дурне запитання, але... Ви надсилаєте групу експертів - хоча ні, я знаю, що ви цього не підтвердите... Уявімо собі, що ви надсилаєте..., ні, знову не так...Якби..е-е, ні, я не так хотів сформулювати...(Загальний сміх)

Баучер: Добре, наступне запитання!

Запитання: Ні, ні, я хочу запитати, чи залишається чинним ваш висновок, ваша оцінка плівок?

Баучер: Наша оцінка залишається незмінною. Ми вважаємо, що він, тобто президент Кучма, справді схвалив продаж радарів.

Запитання: У чому ж тоді полягає мета розслідування?

Баучер: Ми прагнемо дізнатися детальніше про намагання Іраку придбати ці системи, дізнатися більше про саме устаткування, з"ясувати точно, було чи не було здійснено оборудку. Залишається багато нез"ясованих речей, окрім наявного свідчення про наміри продати радари, що міститься на плівках.

Тут необхідно відзначити, що в дійсності Баучер вимовляє наступне: "Thеrе's plenty of things that need to be explained about this, besides that one particular moment that we have the videotaped evidence of". Однак, судячи з контексту, спікер Держдепартаменту все-таки говорить про аудіозаписи Мельниченка, а не про якийсь новий відеозапис, що свідчить про постачання радарів до Іраку.

Запитання: Українська сторона висловлює цілковите переконання, що розслідування виправдає президента Кучму. Але чи справді для вас має велике значення сам факт продажу чи непродажу радарів, якщо говорити про поточний перегляд політики стосовно України й особисто президента Кучми? Зрештою, ви переконані, що він давав згоду на продаж.

Баучер: Перш за все, для нас справді важливо знати, чи має Ірак ці системи. Є деякі підстави припускати, що ці радари в Іраку є, хоча ми поки що не знайшли конкретних підтверджень. Ми хочемо знати, наскільки успішними були спроби Іраку придбати ці системи. Ми хочемо з"ясувати ЩО сталося, і ЯК воно сталося. Що стосується перегляду нашої політики, цілком очевидно ми вважаємо плівку автентичною, і ми знаємо про її зміст, але для нас також важливо, який рівень співпраці ми побачимо, наскільки відкритою готова бути Україна у цьому питанні і наскільки відданою гарантуванню неповторення подібних інцидентів.

Запитання: Чи не виглядає це так, що ви фактично даєте президенту Кучмі шанс спокути, що через його готовність зараз на всіляку співпрацю ви вже не вважатимете, що наявність плівки його назавжди заплямувала?

Баучер: Я просто пропоную зупинитися на цьому. Я не готовий зараз говорити умовними фразами. Обмежимося зараз тим, що я вже сказав.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування