ПІСКУН ВКАЗУЄ, КОМУ БУЛО ВИГІДНЕ УБИВСТВО ГОНГАДЗЕ

Середа, 2 жовтня 2002, 14:43
Генеральний прокурор України Святослав Піскун заявляє, що убивство журналіста Георгія Гонгадзе було вигідне тим, "хто мав у своєму розпорядженні записи" колишнього майора охорони президента Миколи Мельниченка.

"Усі розуміють, що убивство Гонгадзе було вигідно тим, хто мав плівки з записами розмов президента", - сказав Піскун у середу в Києві в інтерв'ю журналістам.

Разом з тим, за словами Піскуна, "у справі Гонгадзе не відкидається жодна з версій - перевіряються всі".

За його словами, убивство було підготовлене і здійснене професіоналами, а "людей, що убивали, їх уже немає в живих".

"Спрацював механізм кілерства: спочатку прибираються ті, хто діяв безпосередньо, а потім і ті, хто замовляв. Наша задача - знайти збої в цьому механізмі", - заявив генпрокурор.

Піскун також заявив, що прикраси журналіста Георгія Гонгадзе були незаконно залучені до кримінальної справи прокурором Таращанского району, в якому було виявлено "таращанське тіло".

Як відомо, на території Таращанского району Київської області через якийсь час після зникнення в Києві 16 вересня 2000 року Гонгадзе було знайдено обезголовлене тіло, що пізніше за висновками деяких судмедекспертиз ідентифіковано, як тіло журналіста.

"Прокурор району незаконно долучив речові докази (браслет і медальйон - ІФ) до кримінальної справи і сказав, що їх знайшли на місці подій, а їх там не було, і ми це з'ясували", - сказав Піскун.

За словами генпрокурора, у даний час слідство з'ясовує, "звідкіля вони взялися". "Хтось приніс них. Хто їх міг принести? Зараз ми шукаємо, звідки вони взялися", - сказав він. Разом з тим, Піскун не виключив, що прикраси "дійсно" не були знайдені під час огляду місця події.

"Це теж питання: - як шукали, якщо не знайшли", - підкреслив генпрокурор.

Він нагадав, що у зв'язку з цим щодо прокурора Таращанского району і слідчого цієї прокуратури були порушені кримінальні справи.

Піскун також заявив, що зроблені в ході слідства помилки "не були пов'язані з якоюсь стратегією держави або керівництва країни". "Вони пов'язані з недбалістю звичайних виконавців: через головотяпство, низьку кваліфікацію вони вчинили не так, як вимагала ситуація, за що і притягнуті до відповідальності", - сказав він.

Наприкінці листопада 2000 року лідер Соцпартії Олександр Мороз оприлюднив аудіозаписи колишнього майора держохорони Мельниченка, що нині знаходиться в США, які нібито свідчать про причетність низки керівників країни до зникнення Гонгадзе й інших злочинів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News