Кучма може поліпшити стосунки з США. Але це не значить, що він не хотів продавати "Кольчуги"

Четвер, 3 жовтня 2002, 11:02
За повідомленнями з Києва, 13 жовтня до України має прибути група американських та британських фахівців для перевірки звинувачень щодо можливого продажу радарних систем "Кольчуга" до Іраку.

Речник адміністрації президента Кучми повідомив, що подібна домовленість стала результатом зустрічі глави адміністрації Віктора Медведчука із заступницею держсекретаря Сполучених Штатів Елізабет Джоунс.

Офіційний Вашингтон наразі не підтвердив часових рамок візиту групи експертів, але заявив, що США дійшли висновку про доцільність цієї місії.

Речник держдепартаменту Філіп Рікер відзначив готовність України до всебічного розслідування звинувачень:

"Ми вітаємо пропозицію України надати нам усю вичерпну інформацію стосовно продажу систем Кольчуга, а також гарантувати доступ наших експертів до усіх місць дислокації радарів Кольчуга і до заводу-виробника цих систем. Ми сприймаємо це як ознаку відкритості і прозорості українського уряду, який вже передав нам певні документи. Загалом відкритість України впливатиме на наші висновки в процесі перегляду нашої політики щодо цієї країни і надання їй фінансової допомоги, частина якої зараз залишається призупиненою. Ми готуємося надіслати до України групу експертів, але точний часовий графік цієї місії досі не визначений".

У вівторок Річард Баучер взагалі відмовився коментувати припущення, що готовність України до прозорого розслідування справи і обіцянки президента Кучми в цьому питанні можуть певним чином пом'якшити ставлення Вашингтона до пана Кучми, беручи до уваги висновок Сполучених Штатів, що плівки, на яких є запис ухвалення президентом планів продажу радарів до Іраку є автентичними.
Минулого тижня чільні представники НАТО і Європейського Союзу, коментуючи звинувачення на адресу Києва, закликали Вашингтон чітко розрізняти Україну і її керівництво.

У середу речник держдепартаменту Філіп Рікер сказав, що ставлення до президента Кучми також залежатиме від результатів перевірок в Україні:

"Перегляд нашої політики щодо України загалом і щодо президента Кучми особисто значною мірою залежатиме від відкритості і прозорості під час розслідування цих звинувачень. Ми усе братимемо до уваги. Але хочу повторити ще раз - ми визнаємо автентичним запис розмови, де можна почути, що президент Кучма ухвалив продаж радарів Іракові".

Філіп Рікер відмовився підтвердити чи спростувати повідомлення про те, що Україна звернулась з проханням передати їй цей запис, автентичність якого перевіряли фахівці ФБР.

Він також відмовився коментувати повідомлення, що на плівках є голоси російських офіційних представників, які обговорюють можливість продажу зброї Іракові, а ще свідчення того, що зброю продавали також Ірану.

Українська служба BBC

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування