Категоричне "так" Кучмі говорять ...3% населення

Четвер, 3 жовтня 2002, 15:15
Акція протесту, що проходила 16 вересня в Києві, не підвищила рейтинг жодному з її учасників, заявив глава правління Українського інституту соціальних досліджень Олександр Яременко, коментуючи дані соціологічного опитування, проведеного інститутом і центром "Соціальний моніторинг". Разом з тим, саме діями опозиційних сил найбільш задоволені виборці.

На прес-конференції в четвер у Києві Яременко відзначив, що рейтинг лідера фракції "Наша Україна" Віктора Ющенка в 20-25% залишається стабільним уже протягом півроку і є найвищим.

Соцопитування проведене 14-19 вересня в усіх областях України. Було опитано 2011 респондентів старших 18 років. Похибка вибірки складає 1,1%-1,9%.

Респонденти відповідали на запитання " Чи змогли б Ви проголосувати на наступних президентських виборах за таких політиків?" (пропонувався перелік політиків, серед яких був також діючий президент Леонід Кучма).

25% опитаних дали відповідь, що "цілком ймовірно проголосують" за Ющенка, 20% - "упевнені, що проголосують". При цьому не згодні голосувати ні за яких обставин - 26% респондентів.

Відповідно за кандидатуру лідера Компартії Петра Симоненко висловилися 9% і 10% (категорично ні - 49%), за лідера блоку Юлії Тимошенко - 14% і 8% (категорично ні - 48%), за нинішнього прем'єра Анатолія Кинаха - 16% і 5% (категорично ні - 36%), за голову президентської адміністрації, лідера СДПУ(О) Віктора Медведчука - 15% і 5% (категорично ні - 39%), лідера СПУ Олександра Мороза - 12% і 5% (категорично ні - 44%), за кандидатуру Кучми - 5% і 3% (категорично ні - 61%), спікера парламенту Володимира Литвина - 10% і 2% (категорично ні - 44%).

Відповідно до опитування, діяльність у парламенті тих партій і виборчих блоків, за які український народ голосував у березні 2002 року, 19% опитаних "цілком схвалюють" і ще 33% - "швидше за все схвалюють".

Понад п'яту частини опитаних шкодують про своє рішення на виборах у березні, зокрема, 17% заявили, що вони "скоріше не схвалюють" парламентську діяльність своїх обранців і ще 5% категорично не згідні з нею.

Серед партій і блоків, що пройшли в парламент, найчастіше схвалюють діяльність тих, кому вони віддали свої голоси, представники електорату БЮТ (72%) (не схвалюють 9%), СПУ - 70% (13%), блоку " Наша Україна" - 60% (20%), КПУ - 58% (24%), СДПУ(О) - 57% (30%). Найменшу кількість схвальних оцінок одержав блок "За єдину Україну!" - 41% (28%).

Як повідомив завідувач відділу політичного аналізу і прогнозування Українського інституту соціальних досліджень Михайло Міщенко, після виборів в Україні стало набагато більше людей, що не симпатизують жодній політичній партії. Так, у березні 2002 року таких було 6%, а вересні - 12%.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News