ЗМІ в Україні не повинні бути стенографістами влади, кажуть на Заході

П'ятниця, 4 жовтня 2002, 12:27
Уряди країн ЄС мають більше звертати увагу українського уряду на проблеми зі свободою слова, заявив в інтерв'ю "Німецькій хвилі" директор з питань європейської преси організації "Хьюман райтс вотч" Жан-Поль Мартоз.

Представник "Хьюман райтс вотч" зазначив, що в Україні слід у першу чергу розширити простір для свободи висловлювань. За його словами, журналісти не повинні бути стенографами можновладців, а з цензурою в мас-медіа слід боротися якнайрішучіше.

Якщо Україна хоче бути в міжнародній спільноті, то має приймати її стандарти - в тому числі й по забезпеченню свободи слова, зазначив Мартоз.

У базованій в Женеві Міжнародній раді з прав людини вважають, що "український уряд має проводити в суспільстві таку політику, яка б справді захищала право людей вільно висловлюватися й право на маніфестації.

Як зазначив директор дослідницьких програм Міжнародної ради з прав людини Мохаммад-Махмуд Мохамеду, одним із зобов'язань уряду є також інформувати громадськість під час кризових ситуацій, ділитися інформацією з мас-медіа. "Коли я кажу "ділитися інформацією", то це не означає "інструктувати", що є досвідом минулого, досвідом комуністичної ери. Сьогодні журналісти представляють професію, яку слід поважати", - зазначив він.

Німецький політолог, професор Ґергард Зімон вбачає корінь проблеми в тому, що ЗМІ в Україні не в стані забезпечити себе фінансово.

"Головна проблема дефіциту демократії в Україні полягає в тому, що ЗМІ, особливо електронні, є залежними або від можновладців, або від олігархів. Ця залежність у більшості випадків має фінансовий характер і позбутися її буде на так вже й просто. Якби в Україні розвивалася економіка, то суттєвим джерелом прибутку для ЗМІ стала б реклама, але поки що надходження від неї занадто малі, щоб зробити пресу незалежною. Окрім того, нинішній політичний режим зацікавлений у тому, аби зберегти таку ситуацію", - сказав він в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News