"Кольчуги" зіпсували настрій ще й індійцям

П'ятниця, 4 жовтня 2002, 12:29
В Індії висловлюють різні припущення стосовно того, як вплине скандал із "Кольчугами" на результати візиту української делегації. З одного боку, деякі індійські ЗМІ передбачають, що керівництво країни не зважатиме на обвинувачення у бік Кучми. З іншого, є певні ознаки того, що повідомлення про недотримання Україною санкцій ООН "зіпсували настрій в Делі.

Як пише індійська англомовна газета "Телеграф," здається, що президент Кучма зараз став улюбленим хлопчиком для биття у Вашингтоні. Ця газета переконана, що Делі не зважає на позицію американців і росіян, та робитиме все можливе, аби візит Кучми був успішним. Про це свідчить рівень зустрічей і навіть бенкет, що його на честь гостей з України 3-го жовтня дав індійський президент. Оглядачі очікують, що Київ підтримає членство Делі в Раді безпеки ООН, а Делі - плани Києва стати членом Світової організації торгівлі.

Інша справа, такі важливі для України військові контракти. Джерела в індійському уряді розповіли газеті "Гіндустан Таймс," що під час візиту української делегації йтиме мова не про американські звинувачення, а виключно про двосторонню співпрацю, але дані Вашингтона про те, що Кучма особисто дав згоду на продаж зброї Іраку, можливо вплинуть на результати індійсько-українських переговорів у сфері оборони. Настрій у Делі зіпсовано, кажуть поінформовані джерела. Про те, чи підтвердяться ці дані, ми знатимемо вже дуже скоро. А тим часом офіційний Делі про оборонний аспект візиту українського керівника взагалі не згадує.

Як би там було, місцеві спостерігачі зазначають, що для Індії важливі контакти з Україною. Вони наголошують на тому, що Україна відіграє важливу роль в СНД, і звертають увагу на плани Києва стати членом НАТО. Щоправда, впадає в очі і те, що наразі в Індії не так добре знають українські реалії. Так, зокрема, в одній з публікацій керівника українського зовнішньополітичного відомства Анатолія Зленка називають Володимиром, а про 2010 рік упевнено говорять як про рік вступу України до альянсу, хоча такого рішення, звісно, ще ніхто не ухвалював.

Радіо Свобода

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування