В Європейському суді може і не бути процесу по справі Гонгадзе

Понеділок, 7 жовтня 2002, 11:30
В українському Міністерстві юстиції підтверджують, що позов Мирослави Гонгадзе до Європейського суду з прав людини зареєстрований, однак це ще не означає, що він буде прийнятий до розгляду.

"Заява Мирослави Гонгадзе дійсно зареєстрована Європейським судом. Однак після цього Євросуд має надіслати комунікацію уряду України та ухвалити рішення про прийнятність заяви", - повідомили УП у прес-службі Міністерства юстиції з посиланням на Валерію Лутковську, уповноважену у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини.

Як пояснили у Мін'юсті, "комунікація" - це доведення до відома уряду з боку Євросуду того, що позов зареєстрований. Після цього уряд має надіслати свої зауваження за фактами, викладеними в заяві скаржника. Євросуд розгляне зауваження держави Україна і може відхилити заяву, якщо пояснення будуть прийнятними для них, зазначили у прес-службі.

Уповноважена каже, що їй поки складно передбачити, якою буде позиція України, оскільки вона не бачила кримінальну справу та саму заяву Мирослави Гонгадзе.

Водночас Валерія Лутковська повідомила, що звертатиметься до Генпрокуратури з проханням про співробітництво, щоб подивитися, наскільки ефективною була структура розслідування факту зникнення Георгія Гонгадзе.

В Міністерстві юстиції також поінформували, що зараз в Європейському суді з прав людини розглядаються 3,5 тисячі заяв проти України, підготовлені в тому числі й громадянами інших держав.

Раніше Мирослава Гонгадзе заявляла, що подана нею скарга до Європейського суду стосується "порушення Україною, а, конкретно - виконавчою владою, прокуратурою - Європейської конвенції з прав людини". "У позові наголошується на помилках у ході попереднього слідства, неможливості захисту прав потерпілих на рівні української судової системи, а також тортур і порушення прав потерпілих".

Українська правда

Читайте також:

ЧОРНИЙ ДЕНЬ КУЧМИ: ЗА СПРАВОЮ ГОНГАДЗЕ ПОДАНИЙ ПОЗОВ ДО ЄВРОСУДУ

Мирослава Гонгадзе: "Панове, оприлюднити рахунки Кучми було б корисно для справи!"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування