Україна і Росія не змогли домовитися про розділ власності у газовому консорціумі - газета

Вівторок, 8 жовтня 2002, 11:10
За даними "Газета.ru", створення російсько-українського газового консорціуму на саміті СНД у Кишиневі, усупереч очікуванням, не відбулося. Сторони не змогли домовитися у головному – питанні власності, пише газета.

Як звертає увагу кореспондент видання, замість договору про створення консорціуму було підписано інший документ – угоду про стратегічне співробітництво в енергетичній сфері. Замість президентів Володимира Путіна і Леоніда Кучми, що збиралися створювати консорціум, угоду підписали прем'єр-міністри Росії й України Михайло Касьянов і Анатолій Кінах.

"Сторони мають намір розвивати довгострокове взаємовигідне співробітництво в розробці спільного балансу і забезпеченні транзиту газу, – говориться в документі, – а також будівництві, реконструкції й експлуатації газопроводів, розробці спільних проектів через території України і Росії на закордонні ринки, у тому числі з залученням компаній третіх країн". Усе це, власне, і оговорювалося в червні на зустрічі Путіна і Кучми в Петербурзі.

"Газпром" і український "Нафтогаз" підписали протокол про наміри створити консорціум. Обговорено, що його штаб-квартира розташовуватиметься в Києві. "Однак найголовніше питання, через яке, власне, консорціум дотепер не створений, – скільки ж акцій належатиме кожній зі сторін – так і залишився невирішеним. За словами російського прем'єра Михайла Касьянова, "лише запущений механізм" його створення", пише газета.

"В угоді про стратегічне партнерство по суті мова йде про необхідність створення консорціуму, – заявив "Газета.Ru" прес-секретар "Газпрому" Ігор Плотников. – Але невідомо, коли саме він буде створений". За словами Плотникова, зокрема, тому, що Україна як і раніше наполягає на володінні контрольним пакетом акцій цього підприємства.

Те, що створення до останнього моменту залишається під сумнівом, випливало з заяв Володимира Путіна, зроблених напередодні. Наприклад, російський президент сказав, що робота в цьому напрямку йде "важко" і дав зрозуміти, що Росія не збирається зациклюваться на консорціумі й у випадку незговірливості українців почне "шукати інші виходи, будувати інші трубопроводи".

Підписана в Кишиневі угода – лише рамкова і визначає загальні принципи при створенні і роботі консорціуму. Наприклад, передбачається, що до його складу можуть входити закордонні учасники, у першу чергу Німеччина. Правда, на яких умовах, знову ж не визначено.

Їх, за словами Касьянова, як і інші "юридичні аспекти діяльності" майбутнього газотранспортного консорціуму, на початку наступного року визначить російсько-українська міжурядова комісії з економічного співробітництва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування