Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Щоб Іраку не дістався український уран, США його перекуплять

Вівторок, 8 жовтня 2002, 18:17
Впливовий американський тижневик "Ю-Ес Ньюз енд Ворлд Репорт" (US News & World Report) повідомив, що Сполучені Штати намагаються викупити в Україні десятки кілограмів урану, які зберігаються в дослідницькому центрі у Харкові. Вашингтон має побоювання, що радіоактивні матеріали з України можуть потрапити до Іраку чи інших режимів, які американці вважають за "одіозні".

US News & World Report у статті про купівельний розмах Саддама Хусейна, який полює за технологіями подвійного призначення та радіоактивними матеріали, кілька абзаців присвячено колишньому Радянському Союзу.

Ці терени, на думку видання, є природнім ареалом зацікавленості Саддама Хусейна - як у плані придбання зброї, так і технологій. Наводячи приклад України, як країни, де Ірак активно придивляється до того, що погано лежить, US News & World Report наводить приклад Харкова.

Часопис наводить слова представника ЦРУ, який каже про Харків як про "невичерпне джерело для контрабандистів зброї з усього світу. Немає таких у цілій галактиці, хто б в не побував у Харкові з цією метою".

US News & World Report пише, що найбільше США непокоять 75 кілограмів збагаченого урану, які зберігають в дослідному центрі у Харкові. Часопис стверджує, що Вашингтон хоче тихенько купити цей уран в Україні.

Саме цим пояснюється, на думку Вашингтона те, що Ірак відкрив пару років тому своє почесне консульство в Харкові.

Говорячи про тепер вже колишнього почесного консула, бізнесмена з політичними зв'язками Юрія Оршанського US News & World Report каже, що пан Оршанський сорок разів побував в Іраку з часу війни у Перській затоці.

Видання також стверджує, що причиною позбавлення пана Оршанського статусу почесного консула був тиск Сполучених Штатів на Україну.

Українська служба ВВС

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування