"Червоне світло" НАТО не відлякає Польщу від України

П'ятниця, 1 листопада 2002, 10:34
Радник прем'єр-міністра Польщі з міжнародної політики Тадеуш Івіньскі вважає, що незапрошення президента Кучми на саміт НАТО в Празі у листопаді є ознакою несхвалення Заходом внутрішньої ситуації в Україні.

Про це Івінський заявив, виступаючи на Польському Радіо, додавши водночас, що рішення альянсу не означає припинення діалогу між НАТО та Україною. "Наразі це організаційне рішення, яке є своєрідним попереджувальним сигналом Україні. Треба подивитися, чи це попередження перетвориться на "червоний сигнал" чи повернеться до "зеленого світла." Це буде залежати від розвитку внутрішньої ситуації в самій України", - сказав Тадеуш Івіньскі.

Водночас голова Бюро Національної безпеки при президенті Польщі Марек Сівец вважає, що незапрошення президента Леоніда Кучми на саміт "не обов'язково є свідченням того, що Україна продавала зброю Іракові. Це, на його думку, є радше сигналом Україні, що вона ще має зробити дуже багато допоки стане членом західних структур."

"Якби американці мали докази того, що міжнародний злочин продажу зброї ворожим державам був справді вчинений, тоді навіть не поставало б питання - кого запрошувати, на якому рівні тиснути руки тощо... Результатом того були б серйозні санкції проти країни, яка постачала зброю", - сказав Марек Сівец Польському Радіо.

Голова Бюро також додав, що рішення альянсу щодо неучасті Леоніда Кучми у празькому саміті не змінить політику Польщі стосовно України. Він наголосив, що польська політика щодо Києва "скерована іншим інтересом до України порівняно з рештою країн-членів НАТО". Марек Сівець додав, що Польща "зацікавлена в Україні, яка була б близькою НАТО та Європейському Союзові".

Українська служба ВВС

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування