З команди Кучми жоден не переможе Ющенка – німецький політолог

Понеділок, 4 листопада 2002, 15:22
"Сигнал, який подають Україні, – унікальний у світовій політиці", - сказав в інтерв’ю Радіо Свобода німецький політолог Александр Рар, який у Берліні керує відділом Росія-СНД Товариства зовнішньої політики Німеччини.

За словами Рара, Україну запрошують до співпраці з Заходом, але під керівництвом іншого президента.

Рар вважає, що "якщо є одна зовнішня сила, яка може змінити курс політики України - можливо, не зразу - якось натиснувши, то це лише Америка. В американців там навіть більше ресурсів, ніж у Росії, тим більше, що Росія зараз тиснути якимось чином на Україну не збирається. У них свої інтереси: економічні і стратегічні".

У відповідь на запитання, чи можливо те, що Кучма піде у відставку достроково, Рар сказав: "Все залежить від того як Кучма хоче увійти в історію. Гадаю, що йому час про це подумати. Якщо він захоче залишитися в пам’яті людей не лише як людина, котра була пов’язана з касетним скандалом, але й з побудовою демократичних інститутів влади, Конституції 96-го року зокрема, то він зробить усе, щоб вийти з політичної гри чистим. І тоді я можу собі уявити, що він, не зараз, але за певний час піде у відставку і буде намагатися підштовхнути процес передачі своїх повноважень прем’єру чи парламенту. Питання тут в іншому. Чи зацікавлені кола, пов’язані з Кучмою, ті, які його сьогодні підтримують і від яких він також великою мірою залежний, у такій зміні керівництва за два роки до президентських виборів. Я думаю, що навряд чи, бо поки що неясно, чи може в середовищі тих людей, з якими сьогодні пов’язаний Кучма, з’явитися людина, яка справді зможе перемогти на виборах Ющенка чи ту ж таки Тимошенко. Таким кандидатом поки що вважають Медведчука, але це все. Поки не подолають цю кризу всередині команди Кучми, поки там є розбіжності, думаю, так швидко Кучма не піде, хоча підштовхувати його на це дехто справді буде".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування