Услід за "Кольчугами" Кучма має намір розпродати половину нашої армії

Вівторок, 5 листопада 2002, 11:22
Президент України Леонід Кучма вважає надмірною кількість озброєнь в українській армії. "На озброєнні і зберіганні у нас знаходиться приблизно 3 тис. одиниць артилерійських систем, більше 3 тис. танків і стільки ж машин бойової піхоти. У такій кількості Україні вони не потрібні", - сказав Кучма, виступаючи на підсумковій щорічній колегії Міністерства оборони у вівторок у Києві.

"Чи знайдеться в Європі держава, здатна забезпечити армію, в якій танків, артилерійських систем, літаків більше, ніж у Німеччині і у Франції разом взятих", - підкреслив він.

Президент зазначив, що вже декілька років тривають розмови про те, що більшість технічно складних зразків озброєння "або вичерпали свій ресурс, або він закінчується у найближчому майбутньому".

На тій же нараді міністр оборони заявив, що у наступному році кількість військовослужбовців Збройних сил України буде скорочена на 24 тисячі, а з бойового складу буде виведено майже 900 одиниць основних зразків озброєння.

"Внаслідок цього мінімальні потреби на утримання Збройних сил України у 2004 році зменшиться приблизно на 250 млн. грн", - сказав міністр.

Як відзначив Шкідченко, у нинішньому році завершився перший етап нарощування боєздатності передових сил оборони, оптимізована структура ВСУ, а також виконувалися задачі першого етапу державної програми переходу ВСУ на комплектування військовослужбовцями за контрактом, підготовлені пропозиції щодо оптимізації кількісного складу Збройних сил.

Разом з тим міністр зазначив, що у нинішньому році якісних зрушень у виконанні державної програми розвитку і реформування ВСУ не вдалося досягнути в повному обсязі. Однією з причин цього він назвав недостатнє фінансування, а також "поверхневе фінансово-економічне обгрунтування".

"У наступному році важливо зосередити зусилля на проведенні фінансової політики відповідно до поставлених задач", - відзначив Шкідченко.

Він також повідомив, що для прискорення процесу оптимізації роботи Міноборони вирішило перерозподілити кошти держпрограми у напрямі реформування ВСУ, що дозволить звільнити їх від "зайвих організмів", військової техніки. Надалі звільнені кошти будуть направлені на підвищення боєздатності передових сил оборони, відзначив міністр.

У засіданні взяли участь президент України Леонід Кучма, голова Верховної Ради Володимир Литвин, прем'єр-міністр Анатолій Кінах, секретар Ради національної безпеки і оборони Євген Марчук, перший віце-прем'єр Олег Дубина, екс-міністр оборони, народний депутат Олександр Кузьмук, голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Георгій Крючков, інші посадові особи й народні депутати.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News