Кучма приїде до Праги як Фідель Кастро – до США

Середа, 6 листопада 2002, 12:29
Президенти-вигнанці Кучма і Лукашенко стали героями чеської преси ще за два тижні до початку празького саміту НАТО. Як відомо, цю парочку ніхто на високу зустріч не запрошує, проте вони дуже хочуть. Кучма поки що на словах, а от Лукашенко вже навіть звернувся до консульства за візою.

Чехи, звичайно, не відмовлять опальним президентам у можливості приїхати до Праги, проте відверто говорять, що ніхто їх там не чекатиме. У чеській газеті з найбільшим накладом – "Млада Фронта Днес" автори статті "На саміт НАТО до Праги прибудуть і незвані гості" наголошують, що хоча Кучма досі за візою не звернувся, за усталеними дипломатичними нормами "було б незвичним, якби Прага заборонила Кучмі прибути на найвищу міжнародну зустріч у разі, якби він цього прагнув".

Чеські дипломати наголошують, що і Фідель Кастро приїздить до Нью Йорка на засідання ООН попри відомий конфлікт між Кубою та Сполученими Штатами, зазначає українська служба Радіо Свобода.

Столична газета "Право" у статті "Кучма і далі готується до саміту" цитує Александра Вондру – уповноваженого чеського МЗС з підготовки саміту: "Рада НАТО вирішила, що саміт НАТО-Україна відбудеться на рівні міністрів закордонних справ. Це законне рішення і ми його розуміємо".

У понеділок Карел Борувка, речник міністерства закордонних справ Чехії, заявив, що вони навряд чи перешкоджатимуть візиту президента України до Праги. За його даними, Кучма наразі не звертався за чеською візою. А от Лукашенко про таку візу вже попросив. Відповіді – протилежні за змістом, і йдуть вони поки через пресу.

"Важко собі уявити, що Лукашенко як керівник країни не отримає візу, якщо він їде на міжнародний саміт", - відзначив чеський дипломат і нагадав про випадок з Кастро.

Однак за повідомленням чеського радіо, уряд Чехії може і відмовити Лукашенку. "Є можливість не давати візу навіть главі держави", - заявив міністр закордонних справ Чехії Циріл Свобода. З його слів, рішення з цього питання буде прийняте у середу на основі аналізу членами уряду повідомлень про незаконне затримання людей у Білорусії. Зокрема, у Чехії хочуть перевірити інформацію про те, що у вівторок біля посольства США у Мінську був затриманий один із лідерів опозиції Олександр Лебідько, якому можуть бути пред'явлені обвинувачення у спробі державного перевороту.

"Ми переконані, що нам необхідно висловити повну солідарність з тими, хто бореться за права людини і демократію", - заявив Свобода. "У зв'язку з цим не виключена можливість того, що віза може бути не видана навіть главі держави", - додав він.

З його слів, Прага, як сторона, яка приймає саміт НАТО, веде інтенсивні консультації з питання видачі в'їзної візи Олександру Лукашенку зі штаб-квартирою альянсу у Брюсселі.

Тим часом, на думку Циріла Свободи, приїзд Кучми до Праги "проблеми не представляє". У будь-якому випадку, підкреслив Свобода, Кучма був би у Празі "гостем, якого ми з радістю приймемо", повідомляє РИА Новости.

На першій сторінці авторитетного празького щоденника "Лідове новіни" пара кольорових портретів – президентів України та Білорусі, й заголовок статті "Білоруський та український президенти хочуть приїхати на саміт НАТО". Газета зазначає, що перед дипломатами Альянсу стоїть досить складна проблема: що робити з цієї парою, яка прагне до Праги, а члени НАТО з ними бачитись не хочуть.

"Переговори з Кучмою для дипломатів неприйнятні після того, як виявилось, що, ймовірно, він був тим, хто благословив продаж сучасної протиповітряної системи до Іраку", - цитує "Лідове новіни" українська служба Радіо Свобода.

Газета далі веде, що якби Кучма у Празі взяв участь у засіданні Ради Євро-Атлантичної партнерства, то згідно з протоколом, він би в залі, у відповідності з англійською абеткою, зайняв місце між Тоні Блером і Джорджем Бушем. "Фото цих трьох державних мужів, - підсумовують чеські "Лідове новіни", - допомогло б Кучмі покращити свій імідж".

Тим часом джерела, наближені до НАТО, повідомляють Радіо Свобода, що через справу "Кольчуг" альянс має серйозні застереження не до України, а до конкретної людини - Леоніда Кучми. До участі в Раді Євроатлантичного партнерства запрошують не конкретних людей, а держави.

Іншими словами, хоча НАТО вже оприлюднило своє негативне ставлення і до українського, і до білоруського лідерів, там мало що зможуть зробити, якщо до Праги захочуть приїхати саме Кучма і Лукашенко, бо Україна і Білорусь є учасниками програми НАТО "Партнерство заради миру". Саме такі держави – тепер їх 46 – традиційно беруть участь в Раді євроатлантичного партнерства.

При цьому дехто припускає, що попри критику НАТО, Кучмина поїздка до Праги буде піар-акцією, тим паче, що не всі українці розуміються на тонкощах політики альянсу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування