Україна не розкаже США секрети про "Кольчуги". Хоч і пропонує купити радари

Середа, 6 листопада 2002, 16:27
Висновки американо-британської комісії, яка вивчала в Україні обвинувачення в продажу радарних систем "Кольчуга" Іраку, "є проміжними", заявляє секретар Ради національної безпеки і оборони України Євген Марчук.

"Я вважаю, що це (передача Україні документів експертної групи) є проміжним етапом, і на офіційному рівні це питання буде поставлено приблизно так само", - сказав Марчук.

Він зазначив, що особисто як громадянин не задоволений варіантом такої відповіді.

Секретар РНБО вважає, що Україні треба "потерпіти, поки США не дадуть чітку і остаточну відповідь". "Це важливо для нас", - підкреслив він.

Кажучи про поставлені експертами додаткові сім питань, Марчук зазначив, що вони "нічого істотного не представляють як для української сторони, так і для американців".

"Ми роз'яснили американцям, що є секретна інформація і абсолютно секретна. Вони це зрозуміли", - повідомив він, уточнивши, що абсолютно секретна інформація пов'язана з ринками, партнерами, "це інформація, яка оберігається".

"Не треба боятися, - заявив разом з тим Марчук, - що, надавши секретну інформацію, ми завдамо збитки державі. Збитків ми не завдамо".

З його слів, в той час коли експерти перебували в Україні, американській стороні було запропоновано купити 5 "Кольчуг". Але навіть продавши "Кольчуги", підкреслив Марчук, Україна не продасть "українське ноу-хау". "Істинна серцевина українського ноу-хау залишається у нас, оскільки сучасне модульне компонування ("Кольчуг") передбачає: витяг, вставив пусту і все", - сказав він, підкресливши, що це продукт, який напрацьовується роками і складає національний секрет.

Секретар РНБО спростував, що американці в своїх додаткових семи питаннях вимагали надати саме цю інформацію. "Такого питання немає, і ми не можемо його надати, він не стосується самої "Кольчуги" і складає національну цінність", - підкреслив він.

Кажучи про те, чи значаться в списку питань відносини України з Росією і Китаєм, пов'язані з "Кольчугами", Марчук заявив, що Україна не бере на себе зобов'язань встановлювати, де в цей час перебувають продані "Кольчуги". "Припустимо, продані в Китай. Говоріть з Китаєм, нехай покаже", - сказав він, підкресливши, що Україна не може брати на себе зобов'язання, що виходять "за межі сталих норм партнерства", довіри.

"Кольчугу" не скоро створять у світі й ринок (продаж) її зріс. Наша поведінка не повинна бути такою, щоб майбутні партнери могли турбуватися, що якщо ми продамо, то на чиюсь вимогу дамо інформацію", - заявив Марчук.

Говорячи про інцидент з "Кольчугами", він висловив думку, що він пов'язаний з виходом України на міжнародні ринки озброєння, який "не був зустрітий аплодисментами". При цьому Марчук нагадав, що обвинувачення на адресу України висунула конкретна держава, що вносить "інший відтінок". "Давайте ми пройдемо через цю перевірку, але не дамо кривдити себе легковажними формулюваннями", - підкреслив він.

"Я переконаний, що ситуація не може довго тягнутися. Україна має досить аргументів і механізмів, як зробити так, щоб ситуація не затяглася на невизначений час. Давайте доведемо справу до логічного кінця", - сказав секретар РНБО.

"Питання полягає в тому, - вважає Марчук, - що Україна не має досвіду, як виправдовуватися в такому випадку, а також ми не знаємо прецеденту, який був би схожий на наш. Для нас дуже важливо пройти цей шлях, оскільки це стосується проблеми, з якої Україна повинна вийти чистою з точки зору суті справи".

Зі слів Марчука, ще до початку роботи експертів в Україні він ставив їм питання, чи має американська сторона інформацію про те, що в Іраку є "Кольчуги", на що отримав відповідь, що такої інформації немає. "Тому і таке формулювання (висновків)", - підкреслив він.

Секретар РНБО повідомив, що в цей час закінчено переклад цього документа і сьогодні його проаналізують.

Він також виступив за оприлюднення як самого спрямованого українській стороні документа, так і коментарів української сторони. "Це не повинно бути предметом конфіденційності. Це - проблема національної гордості і стосується всієї України", - сказав Марчук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...