Кучма навіяв Австрії спогади про неофашистів…

Четвер, 7 листопада 2002, 11:53

У Києві ледь чи не черговим кроком у євроінтеграції назвали прорив Леоніда Кучми до Відня. Насправді ж у самій Австрії приїзд українського гаранта зустріли, закриваючи ніс і відвертаючись.

Ще напередодні прибуття Кучми до Відня в новинному порядку повідомлялось, що до Австрії летить "український лідер Леонід Кучма, який переживає наразі найскладніший етап свого президентства". "Через імовірний продаж чотирьох високотехнологічних радарних систем "Кольчуга" Іраку, у якому Кучма нібито брав участь особисто, він став небажаною персоною не лише для США, але й для НАТО", - цими словами читачів застерігала австрійська газета Der Standard.

А вже у четвер провідні австрійські газети рясніли повідомленнями, що "австрійський президент приймав у себе гостя, в якому сумнівається НАТО, та який "має претензію на вступ до ЄС". Зустріч глави Австрії Томаса Клестіла та його українського колеги Кучми видання Kurier означило як "K & K":

"Через ймовірні збройні ґешефти з Іраком НАТО не запросило Кучму на саміт до Праги, але у Відні цей сумнівний гість був прийнятий доброзичливо. Томас Клестіл пообіцяв Кучмі "повну підтримку" на шляху зближення з європейськими структурами", - пише Kurier.

"Зважаючи на свої авторитарні методи правління, український президент Кучма вже давно є шипцем в очах багатьох західних урядів", - зауважило при цьому видання Die Presse та переповіло, як довго Кучма виправдовувався перед Клестілем щодо того, як в нього виникли непорозуміння з НАТО та як йому хочеться бачити Україну в Європі. "Зважаючи на це Клестіл запевнив Кучму у тому, що надаватиме повну підтримку його амбіціям стосовно ЄС: "Австрія підтримає повністю залучення твоєї країни до європейських структур", - пише Die Presse.

Kurier же уточнює слова, які використовував Кучма для того, щоб запевнити австрійського колегу у щирості своїх намірів: "Бог захотів, щоб Україна була в Європі", - цими словами Леонід Кучма завізував у Відні довготривалу зовнішньополітичну мету своєї країни".

В Kurier упевнені, що "Австрія розглядається у Києві як країна, яка відчинить Україні двері до європейської інтеграції".

"Український шеф "парламентсько-президентської республіки" (за його власною дефініцією) вочевидь насолоджувався прийомом свого австрійського колеги Клестіля. Це ж була одна з дуже нечастих його появ на Заході. Кілька днів тому НАТО відмовило йому у запрошенні на свій саміт до Праги… У Відні Кучма зізнався у певній напруженості відносин з НАТО", - пише Kurier та перелічує читачам усі "заслуги" українського президента: підозри у продажу зброї в Ірак в обхід вимог ООН, авторитарний режим у власній країні та придушення преси, а також невияснену досі ситуацію з журналістом Георгієм Гонгадзе, "вбити якого ніби замовив Кучма".

І вже у рубриці "Прямим текстом" Kurier видає:

"Ввічливість робить спільне життя простішим. Точно так, як гостинність та невеличкі подарунки підживлюють дружні стосунки. Тому тільки занадто вразливі журналісти здивувалися, коли альпійський президент вручив орден пану Фіні*. У нашій місцевості це роблять із ввічливості та й, мабуть, тут це прийнято. Тому й не дивуйтесь, коли приймають того, для кого в усіх інших місцях двері зачинені. У будь-якій іншій – нормальній – країні з незалежною юстицією український президент Кучма опинився б перед судом, а не перед смачними стравами. У Відні ж на нього чекав якщо не орден, то принаймні гаряча вечеря", - пише Kurier.

_________________________________________
* Від УП: Цього року австрійський президент Томас Клестіл вручив віце-прем’єру Італії Джанфранку Фіні, який водночас очолює неофашистський Національний альянс Італії, Золоту почесну відзнаку Республіки Австрія.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...