Merrill Lynch знизила прогноз для українських єврооблігацій

Четвер, 7 листопада 2002, 14:30
Американська фінансова компанія Merrill Lynch знизила прогноз для українських єврооблігацій з "ринкового" (marketweight) до "низького" (underweight). Про це компанія повідомляє в щоденному огляді ринків, що розвиваються, Emerging Markets Daily від 7 листопада 2002 року.

Зниження прогнозу Merrill Lynch пояснює негативною фіскальною ситуацією і політичною нестабільністю в Україні.

Зважаючи на економічні причини, компанія відзначає, що дефіцит бюджету в 2002 році може скласти 6-8 млрд. грн. ($1-1,3 млрд.) у результаті недоодержання коштів від приватизації й інших бюджетних прибутків.

У числі негативних факторів Merrill Lynch також називає заплановане збільшення пропозиції українських єврооблігацій на ринку. Компанія наводить дані, що бюджет-2003 припускає запозичення Україною на зовнішніх ринках $650 млн., однак 6 листопада міністр фінансів України Ігор Юшко заявив про намір до кінця поточного року додатково розмістити єврооблігації на суму близько $350 млн.

Політичними факторами, що вплинули на зниження прогнозу, компанія вважає тиск на президента України Леоніда Кучму з боку опозиції з метою його дострокової відставки, відсутність ефективної працездатної більшості у Верховній Раді, а також обвинувачення Кучми в санкціонуванні продажу "Кольчуг" Іраку.

"Ми не хочемо перебільшувати значення висловленого вище", - заявляє Merrill Lynch із приводу зазначених політичних ризиків. "Наприклад, внутрішній політичний тиск на Кучму навряд чи призведе до його відставки. Однак весь цей потік негативних новин недоречний для країни, що збирається вийти на міжнародний ринок облігацій".

У заключній частині огляду Merrill Lynch відзначає, що "продовжує вірити, що Україна обслуговуватиме свій зовнішній борг", оскільки ситуація з платіжним балансом і валютними резервами залишається сприятливою.

Разом з тим компанія прогнозує погіршення кон'юнктури ринку для українських єврооблігацій найближчими місяцями.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Road-show з негативним рейтингом

Інвестиційна привабливість України: "Крок вперед і два кроки назад"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування