США хочуть обережно почитати українську "секретну інформацію"

П'ятниця, 8 листопада 2002, 11:45
США не ставлять Україні часових рамок для надання відповіді на додаткові питання щодо "Кольчуг". Про це повідомив на прес-конференції у Києві другий заступник Держсекретаря США Стівен Пайфер.

За словами Пайфера, коли Україна запросила до себе британо-американських експертів, було заявлено про "абсолютну прозорість", однак "деяка частина українських урядовців не дуже допомагала, іноді ухилялася від питання, не давала відповіді".

В той же час Пайфер наголосив, що у звіті експертів не сказано, що Україна є винною у продажі "Кольчуг" Іраку. Водночас він пояснив, що "нас не переконали, що передачі радарів не було, чи що система експортного контролю робить її неможливою".

За словами представника Держдепу, питання, відповіді на які зараз хоче почути США, були передані українській владі ще під час перебування експертів кілька тижнів тому серед інших питань, і зараз США все ще сподіваються почути на них відповідь.

Коментуючи позицію України, що не надаватиме секретну чи комерційну інформацію, Пайфер зазначив, що США "готові мати справу з секретною інформацією в обмежений спосіб".

Посол США в Україні Карлос Паскуаль сказав, що ненадання "важливої інформації затримуватиме розслідування". За його словами, "у будь-якій системі експортного контролю" повинно бути зрозуміло, хто купує обладнання і продавець повинен знати, чи є у покупця плани передати обладнання.

В той же час він сказав, що США не вимагають від Києва інформацію, яка "ускладнить відносини" України "з її клієнтами" на ринку озброєнь.

Американські представники також підтвердили, що експерти хотіли би зустрітися з колишнім главою СБУ Леонідом Деркачем та екс-консулом Іраку в Україні Юрієм Оршанським.

Коментуючи ініціативу України розслідувати скандал з "Кольчугами" комітетом 661 Ради Безпеки ООН, Пайфер сказав, що США "не зовсім розуміють, які можливості для розслідування має даний комітет".

В той же час він додав, що не бачить можливості заблокувати цю ініціативу.

Пайфер вкотре наголосив позицію Сполучених Штатів: США "не знають, чи фізично "Кольчуги" перебувають у Іраці", однак "є інформація, що можливо, там вони є".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News