На відміну від України, Росія стала рівним економічним партнером для ЄС

П'ятниця, 8 листопада 2002, 11:47
Європейський Союз у четвер офіційно визнав Росію країною з ринковою економікою та вніс зміни в антидемпінгове законодавство ЄС. Як зазначають представники ЄС, визнання за Росією нового статусу віддзеркалює поступ, досягнутий нею в галузі дотримання принципів ринкової економіки.

Щодо можливості отримання такого статусу Україною, професор інституту Світової економіки Олексій Плотніков в інтерв"ю Бі-Бі-Сі наголосив, що західні партнери і досі не сприймають Україну як країну з ринковою економікою.

Експерт зазначив, що причина полягає в недієздатності ринкових механізмів в країні. "В Україні було безпрецедентне економічне падіння, не було дієвих результатів приватизації. В цілому в структурі експорту України переважає необроблена продукція: хімія, металургія, тощо. Тобто, якщо врахувати, що традиційно держава опікувалася і металургією, і хімією, то фактично ці підприємства працюють поза ринковими механізмами, тобто перебувають під спеціальною опікою держави. Традиційно це сприймається як втручання держави в економіку. Ці механізми не є ринковими, і західні партнери аж ніяк не сприймають Україну як країну з ринковою економікою", - наголосив Плотніков.

Що ж стосується перспектив, то, на думку фахівця, Україна також колись отримає статус країни з ринковою економікою, а саме коли в країні запрацюють ринкові механізми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування